Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Soubor básní Když přijde Láska autora Vaška Beránka odhaluje emoce až na dřeň

/
/
/
899 Zobrazení



Prvotina mladého básníka z Vysočiny, Vaška Beránka, je výpovědí člověka, který se nesmířil s tím, co mu život přinesl a hrdě se s ním pere. Jednotlivé básně se věnují každá trochu jinému tématu, spojuje je ale nikdy nekončící touha po porozumění s tou vyvolenou bytostí, ke které nás dovede osud. Ilustrace dokreslují obrazy složené ze slov a ty pak spolu šimrají kolem srdce každého, kdo se mezi jednotlivé verše pustí.

Kniha se skládá z jednadvaceti básní a ke každé je připojena jedna ilustrace Terezy Otavové, herečky Horáckého divafla Jihlava a ilustrátorky v jedné osobě. Kresby doplňují osobní zpovědi autora. Nenaplněná láska, touha i temnější smýšlení, které ale končí v naději. Stále silné a stále planoucí. Jedná se o tzv. lyrickou poezii v prvním pádě. Básně nevyprávějí příběhy, ale zachycují autorovy pocity, zkušenosti a tužby. Mezi řádky lze vyčíst kapitoly z jeho života, kdy teprve musel dojít k určitým poznáním, to ale čtenáře s autorem právě může pevně spojit.

Souhrnně se dá tento soubor básní označit jako určitý manifest duše. Autor si nese životem úděl, který jej činí jedinečným a ostří jeho pohled na ty součásti života, které mohou jiným připadat samozřejmé, ale ve chvíli, kdy už nejsou, je to o to bolestnější. Ovšem toto ovlivňuje hlavně vyznění a význam jednotlivých sdělení v básních.

Stromy zlaté shazují svůj šat…
Neptají se, co, proč a jak.
Jen s klidem a mírem sundávají své kabáty,
je jim jedno, zda to je či není módní…
Neřeší totiž módu poslední,
na rozdíl od nás lidí…

Právě odhalení reality dnešních dnů až na dřeň tvoří jeho dílo jedinečným a nitka toho nejvyššího citu stále lechtá kolem srdce. Obrazy nebeské brány i pohled stočený k peklu. Krása duše i nekonečná bolest v hrudi. Někdy příjemná, jindy trhá nitro na kusy. To vše lze nalézt mezi více než dvěma desítkami malých zpovědí. Věřím, že každý zde najde kousek té své vlastní. Podobnou otázku. Možná i odpověď nebo stín cesty.

Knížku můžete objednat přímo u Vaška Beránka na mailu: kontaktuj@vberanek.cz a na webu.

Ke knize je dostupné i CD, které obsahuje recitace básní v podání herců Horáckého divadla JihlavaJosefa Kundery, Petra Soumara a Stanislava Gerstnera, s hudbou Michala Reynauda dodává veršům další rozměr.

  • Facebook
  • Twitter