Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Smutná zpráva zasáhla rodinu Kinských ve Žďáru nad Sázavou

/
/
/
2047 Zobrazení



Ve středu 17. dubna zesnula v rodinném kruhu v Paříži hraběnka Kinská z Wchynic a Tetova, rozená kněžna Thamar Amilakvari.

Hraběnka Thamar Kinská se narodila ve Francii v roce 1935. Její rodina pocházela z Gruzie, odkud emigrovala před Stalinovým terorem. Její otec Dimitri Amilakvari se stal legendární postavou Francouzské cizinecké legie a padl za de Gaulleovy Svobodné Francouze u El Alamein v boji proti Hitlerovi. Část rodiny, která ještě zůstala v Gruzii, byla za Stalina systematicky vyvražděná, případně perzekuovaná.
V roce 1958 se vdala za svého vzdáleného příbuzného hraběte Radslava Kinského po jeho emigraci do Francie. Měla dva syny – Constantina, žijícího ve Žďáru nad Sázavou a Karla Mikuláše, žijícího v Paříži. Po celý svůj profesionální život se věnovala jaderné energii ve Francouzském Commissariat á l’énergie atomique a v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii a hovořila pěti jazyky.
Po navrácení majetku rodině Kinských v restitucích se s manželem Radslavem Kinským zabydlela na Zámku ve Žďáru nad Sázavou. Milovala krásy Žďárska a v okolí měla také mnoho přátel. Bohatou síť přátel měla také po celém světě a využívala ji pro podporu rozvoje Žďáru a České republiky (například díky Evropské chartě cisterciáckých památek, jehož prvním českým členem se stal právě Žďár). Byla společenská a milovala svoji zahradu, kterou mohli návštěvníci každoročně obdivovat při zámeckých Dnech otevřených zahrad.

Thamar Kinsky na Dnech otevřených zahrad ve žďárském zámku


S hraběnkou Thamar Kinsky odchází moudrý, hluboce kulturní a přívětivý člověk a významná osobnost regionu Vysočiny.
Pohřební mše bude slavena v úterý 23. dubna v 15.00 v gruzínské pravoslavné kapli sv. Nino 6 rue de la Rosière v Paříži. Bude pohřbená v rodinným hrobu Amilakvari v Paříži.
Rekviem se uskuteční v sobotu 11. května v 15.00 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou.

  • Facebook
  • Twitter