Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sergej Medveděv: Rusko je globální problém, stydím se za svou zem

/
/
/
732 Zobrazení



Politolog, spisovatel a novinář Sergej Medveděv navštívil v pondělí 14. srpna Havlíčkův Brod. Byl jedním z hostů na přednášce nazvané Budoucnost Ruska, která se odehrála při letošním 19. ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského (dále LŽŠ). V rozhovoru prozradil například jeho vztah k Česku nebo o jeho ruství.

Už jste někdy byl v Havlíčkově Brodě?
Jsem v Brodě poprvé a hodně se mi líbilo Havlíčkovo náměstí. Zaujaly mě fasády a čekám, až se na ně podívám zblízka. Mně se obecně líbí náměstí v Čechách. V Rusku není časté, aby byla podobná náměstí v každém městě.

Jaké jsou vaše dojmy z letní školy?
Jsem hodně rád, že mě pozvali. Jsem tady také poprvé. Vidím, že už to je tady dlouholetá tradice. Byli zde i známější čeští novináři a spisovatelé. Je to pro mě čest vystoupit na otvíracím dni.

V letech 1987 až 1988 jste byl na výměnném pobytu v Praze a studoval jste tam obor mezinárodní žurnalistika na Karlově univerzitě.  Jak se vám v Praze líbilo?
Byla to zajímavá návštěva. Byla pro mě hodně důležitá. Poprvé jsem vycestoval ze Sovětského svazu. V Praze jsem konečně poznal Evropu, otevřel se mi svět – byl to pro mě takové procitnutí. Musím říct, že jsem nebyl zrovna pilný student (směje se). Prakticky jsem se vůbec na Karlově univerzitě neučil, protože ta doba byla plná socialistické ideologie. Psal jsem diplomku o takovém taky velmi ideologickém tématu.

A jak jste teda trávil čas?
Celkem jsem tady byl osm měsíců.  V časech Jakeše a Husáka bylo velmi těžko. Já jsem se místo na univerzitě učil přímo ve městě. Otevřel jsem si pro sebe slovanskou knihovnu a bylo tam hodně knih, které byly dokonce v Rusku zakázané. Nevážil jsem si ani tak Karlovy univerzity jako samotné Prahy pro svou intelektuální, kulturní a humanitní atmosféru.

Navštívil jste ještě někdy Prahu?
Byl jsem tam tak šestkrát a teď žiji v Praze dva měsíce. Vlastně ne v Praze, ale u Prahy, ve Velkých Popovicích, takže mám ještě malou českou zkušenost.

A teď ještě nejtěžší otázka. Jste rád Rus?
Ne.

Mohl byste to trochu rozvést?
Stydím se stejně tak, jako bych se styděl být Němcem ve čtyřicátých letech. Teď se stydím být Rusem. Protože tato země tvoří hromadu zla. To zlo, které netvoří jenom prezident Putin nebo ruská armáda, ale celá země. Ona vraždí Ukrajinu, ona podporuje tuto válku. Mnoha lidí si myslí, že se nachází ve válce s celým dnešním světem i Amerikou. Bohužel Rusko je globální problém a teď je těžké být Rusem. Upřímně se stydím za svou zem, za to, co dělá na Ukrajině.

Autor textu: Josef Bašta, účastník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2023

Fotoreportáž z debaty s Jaroslavem Šimovem a Liborem Dvořákem, autor: Jaroslav Loskot, Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2023

Záznam debaty Budoucnost Ruska
Jaroslav Šimov, novinář, Rádio Svobodná Evropa, Sergej Medveděv, novinář, spisovatel, Univerzita Karlova, moderuje Libor Dvořák, novinář, Český rozhlas Plus


  • Facebook
  • Twitter