Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Samoobslužné bary přibývají, v Koruně Vysočiny jich už funguje sedm

/
/
/
836 Zobrazení



Nespoléhat se při výletu do přírody pouze na vlastní zásoby nebo otvírací dobu stravovacích zařízení je záměrem zřizování sezonních samoobslužných barů. Obvykle jde o box s nápoji a sladkostmi umístěný v zemi či využívající například chlazení vodou ze studánky. Turista si vybere, na co má chuť, a zaplatí stanovený obnos – nejčastěji do kasičky, ale třeba i prostřednictvím QR kódu. Tato možnost občerstvení se na území destinační společnosti Koruna Vysočiny objevila před třemi lety a zejména nyní podobných míst přibývá.

Jen za poslední měsíc byly zprovozněny další tři samoobslužné bary. První z nich, samoobslužný bar U Statkářky, turisté najdou v Habří na Bystřicku u tamního penzionu. K dispozici je v něm pivo, limonády, voda nebo zmrzlina. Bar se trochu liší, protože je umístěný u penzionu v krytém přístřešku, takže může sloužit i mimo hlavní turistickou sezonu. „Zatím počítáme s tím, že samoobslužný bar bude v provozu celoročně,“ uvedla provozovatelka Andrea Buchtová.  

K samoobslužné Jelení studánce u výběhu s daňky v Odranci na Novoměstsku sice nevede značená cesta, ale dostat se k ní dá třeba silničkou spojující modrou turistickou trasu a naučnou stezku Metodka. Odranec nabízí ještě jeden nový samoobslužný bar, a to za vsí po levé straně silnice vedoucí ke Kuklíku.

„Těší nás, že samoobslužné bary na území Koruny Vysočiny přibývají, protože tím stoupá i spokojenost turistů. S některými provozovateli barů spolupracujeme, ale všechny evidujeme a návštěvníkům regionu je doporučujeme prostřednictvím našich webových stránek a facebooku,“ sdělil ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny David Štěpánek.   

Útoky zlodějů
Další z občerstvovacích stanic fungují už několikátou sezonu. Někdy s určitými problémy, protože koncept ‚vyber si, zaplať a nenechávej po sobě nepořádek‘ občas selže. Ne všichni lidé, kteří se pohybují v přírodě, jsou slušní a poctiví. S tím se opakovaně a naposledy koncem července setkali provozovatelé Vorlovy pivní jámy u Studnic na Novoměstsku. Bar u zelené turistické značky mezi Paseckou skálou a Studnicemi je aktuálně mimo provoz, než bude opravena pokladnička, kterou zloději vypáčili.

Podobný útok v červenci zaznamenali také v hotelu Skalský dvůr na Bystřicku, který provozuje samoobslužný luční bar u dráčka Poplety na vyhlídkovém místě za Lískem a lesní bar u víly Helenky v lesích v okolí hotelu. V obou jsou k mání nápoje a sladkosti. „V minulých dnech byly oba naše bary několikrát a opakovaně cílem zlodějů, ale i přes tuto nepříjemnost a samozřejmě nemalou finanční ztrátu hodláme bary provozovat i v budoucnu,“ vyjádřila se Dominika Lomová, F&B manažerka Hotelu Skalský dvůr. Turisté se tak při toulkách po okolí o možnost občerstvení zatím obávat nemusejí. Podle odhadu oběma bary projde asi 450–500 návštěvníků měsíčně. 

Sedmé občerstvovací místo, kam se dá v Koruně Vysočiny zavítat v každou denní i noční hodinu, se nachází v okolí Jimramova. Lesní bar před Lominkou turisté najdou na modré turistické značce mezi skálou Prosička a obcí Javorek.

Nikoliv bar, ale samoobslužný výčep, kde je možné uhasit žízeň i mimo otevírací dobu, je turistům k dispozici u Hospůdky U Trakaře v Javorku. V nabídce je pivo i domácí limonáda a zaplatit se dá bezkontaktně i v hotovosti.

Úvodní foto: Lesní bar u víli Helenky

  • Facebook
  • Twitter