Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

S rodinou na kolech za krásami Vysočiny

/
/
/
848 Zobrazení



Přemýšlíte, jak o prázdninách zabavit své děti? Co takhle poznat krásy Vysočiny a rovnou z cyklistického sedla? Představujeme tři cyklotrasy, které s přehledem zvládnou i ti nejmladší členové rodiny a které návštěvníky zavedou k mnoha historickým památkám.

Vysočina – kombinace malebné krajiny a historických památek

Kraj Vysočina ležící na pomezí Čech a Moravy je oblíbeným cílem turistů, které láká množství historických památek. A není se čemu divit – hned tři z nich patří mezi světové kulturní památky UNESCO. Zachovalé hrady a zámky rozeseté po mírně zvlněné krajině plné lesů, polí, luk a rybníků přímo vybízí k rodinným cyklotoulkám. 

Na kole až ke zřícenině hradu Rokštejn

Jihlava je nejen kulturním centrem Vysočiny, ale také výchozím bodem pro cyklostezku vedoucí až ke zřícenině hradu Rokštejn. Čeká vás cesta převážně rovinatým terénem, který vás povede jak po lesních, tak po asfaltových cestách. Míjet budete mimo jiné Přímělkovský rybník a po mírném stoupání se vám naskytne výhled do údolí Brtnice se zříceninou hradu Rokštejn. Pokud se rozhodnete absolvovat na kole i zpáteční cestu, na konci dne budete mít v nohách krásných 38 kilometrů. Nic vám ale nebrání využít k návratu vlak a trasu si tak o dobrou polovinu zkrátit.  

Výlet za sochami Michala Olšiaka

Cyklistický okruh nedaleko Žďáru nad Sázavou vás povede po celkem 22 kilometrů dlouhých značených i neznačených cyklostezkách. Pod koly vám budou ubíhat lesní, polní i asfaltové cesty a míjet budete nejen malebnou krajinu, ale především monumentální sochy tvořené z betonu a pískovce, které vznikly pod rukama umělce Michala Olšiaka. Děti budou nadšené ze sochy nesoucí název Mamlas a znázorňující lesního tvora, který obývá krásnou vyhlídku na okresní město Žďár nad Sázavou. Na samém konci okruhu se s vámi rozloučí téměř čtyřmetrová socha Rozcestník, která představuje pohádkovou bytost nacházející se na hrázi rybníka Velké Dářko. 

Výlet na divoký západ

Cyklostezka začínající u železniční stanice v Novém Městě na Moravě je jako stvořená pro rodinné projížďky. Přibližně 16 kilometrů dlouhá trasa vede převážně z kopce, a navíc vám nabídne hned několik zastávek u historických památek. První z nich je místní zámek nacházející se na Vratislavově náměstí, který patří k chráněným kulturním památkám. Po prohlídce novorenesančního zámku ze 16. století vás trasa zavede k Šiklovu Mlýnu. Za návštěvu zde stojí rozhledna, ale především unikátní westernové městečko, kde zažijete tu pravou atmosféru divokého západu. Děti si vyzkouší jízdu na koni nebo rýžování zlata, a nakonec se mohou osvěžit na místním koupališti.  

Přípravu na výlet nepodceňte

Celodenní rodinné výlety bývají organizačně náročné a zavděčit se všem členům rodiny je někdy nadlidský úkol. Aby výlet proběhl přesně podle vašich představ, nepodceňte přípravu. Vybavte se dostatkem jídla a pití nebo si zjistěte, zda se na vámi zvolené trase nachází nějaká možnost občerstvení. Vezměte si na sebe pohodlné sportovní oblečení a do batohu si pro jistotu přibalte pláštěnky nebo nepromokavé bundy, aby vás nepřekvapila letní přeháňka. 

Nezapomeňte si také zkontrolovat stav vašeho kola, možná přitom zjistíte, že budete potřebovat nové. Pokud jezdíte pouze rekreačně a po zpevněných cestách, vybírejte lehké silniční kolo s rámem z karbonu nebo hliníku. Dbejte na to, aby mělo úzké pláště bez vzorku a zahnutá řídítka pro pohodlný úchop. Jestliže si s výběrem nevíte rady, inspirujte se na Heurece.
Naleznete zde nabídky mnoha e-shopů přehledně na jednom místě, a můžete je tak mezi sebou jednoduše porovnat. S rozhodováním vám pomůže i hodnocení a recenze ověřených uživatelů.

  • Facebook
  • Twitter