Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Řidiči se podle policistů chovají na dálnici D1 na Vysočině neukázněně

/
/
/
851 Zobrazení



Osm policejních hlídek policistů se v pátek 24. dubna dopoledne zúčastnilo dopravně bezpečnostní akce na dálnici D1 na Vysočině.

Policisté se zaměřili na kontrolu v úsecích s omezením, kde denně šetří dopravní nehody, které mají ve většině případů po dobu vyšetřování a dokumentování nehody a odstraňování havarovaných vozidel, za následek úplné uzavření dálnice. „To pak s sebou přináší tvorbu zbytečných kolon, v nichž jsou čekající řidiči často nervózní a nepozorní a hrozí tak nebezpečí, že při rozjezdu kolony může dojít k další zbytečné dopravní nehodě.

Příčiny jsou vždy stejné, řidič se plně nevěnuje řízení vozidla a nedokáže adekvátně a včas zareagovat na dopravní situaci, která vznikla před ním. Když se na dálnici v místě dopravního omezení náhle kvůli vyšší intenzitě provozu zpomalí provoz a vozidla jedou pomaleji v koloně, tito nepozorní řidiči často v plné rychlosti narazí do vozidla na konci pomalu jedoucí nebo už stojící kolony,“ vysvětluje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Komplikace také vznikají pro záchranáře, kteří se musí k havárii dostat. Například ve čtvrtek 23. dubna dopoledne došlo hned ke třem mimořádným událostem, které způsobily úplné zastavení provozu na dálnici. „Všechny tři dopravní nehody, z nichž ve dvou se případech střetlo více dodávkových a nákladních vozidel, se postupně staly v úseku čtrnácti kilometrů mezi 124. a 138. kilometrem ve směru jízdy na Prahu, jejich příčinou byla jednoznačně nepozornost řidičů,“ doplnila Dana Čírtková.

„Lze říci, že se v současné době intenzita provozu na silnicích a platí do také pro dálnici D1, opět výrazně zvýšila. Souvisí to s postupným rozvolňováním nouzových opatření. Bohužel někteří řidiči porušují při jízdě po dálnici D1 základní ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Na denním pořádku jsou přestupky spočívající v dvojnásobném překročení nejvyšší povolené osmdesátky v modernizovaných úsecích. Řidiči kamionů využívají k jízdě levý jízdní pruh v místech, kde jim to zakazuje dopravní značka, předjíždějí v místech, kde je pro ně stanoven zákaz předjíždění, parkují s vozidly v připojovacích a odstavných pruzích. A tak bych mohl ve výčtu zjištěných přestupků pokračovat,“ dodal David Jirák, pověřený vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Na dálnici D1, kde se znovu rozjela v některých úsecích modernizace, je většinou vedený provoz v omezeném režimu 2 + 2 jízdní pruhy v jednom jízdním pásu. I když je v těchto úsecích rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině a v levném jízdním pruhu je zakázána jízda nákladním vozidlům, policejní kontroly zjišťují denně desítky porušení.

„Policejní hlídka před několika dny měřila na dálnici v modernizovaném úseku v omezení na 88,5 kilometru ve směru jízdy na Prahu rychlost. Místem projelo osobní vozidlo BMW 535 s českou registrační značkou a jeho řidič jel rychlostí 171 kilometrů v hodině překročil o 91 kilometrů v hodině. Takový přestupek nelze projednat na místě, proto policisté přestupek zadokumentovali a předali do správního řízení příslušnému správními orgánu. A podobně vysokých překročení nejvyšší povolené rychlosti v úsecích, kde probíhá modernizace, zjišťujeme denně několik,“ uzavřela tisková mluvčí.

Modernizované úseky na dálnici D1 s dopravním omezením
Úsek 11 – Koberovice (81) – Humpolec (90) – délka 8,8 km
Úsek 12 – Humpolec (90) – Větrný Jeníkov (104) – délka 13,6 km
Úsek 16 – Velký Beranov (119) – Měřín (134) – délka 14,7 km
Úsek 19 – Velké Meziříčí západ (141) – Velké Meziříčí východ (146) – délka 5,9 km

  • Facebook
  • Twitter