Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Půlroční zbraňová amnestie na Vysočině: téměř dvě stovky zbraní a na osm tisíc kusů střeliva

/
/
/
816 Zobrazení



Šestiměsíční zbraňová amnestie skončila posledního července, lidé na Vysočině využili k odevzdání střeliva i poslední dny amnestie. Celkem odevzdali 175 zbraní a 8 131 kusů nejrůznějšího střeliva.

„V pátek 30. července odevzdal občan na odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál na pracovišti v Pelhřimově v rámci amnestie tři rozbušky, k jejíž likvidaci byl namísto vyslán policejní pyrotechnik. Ve stejný den kolem půl dvanácté dopoledne přivezl muž na obvodní oddělení v Náměšti nad Oslavou zhruba průmyslovou trhavinu a rozbušky. Materiál ponechal v tašce ve svém osobním voze před obvodním oddělením, proto policisté místo a nejbližší okolí zajistili proti vstupu nepovolaných osob a k převzetí munice a její následné likvidaci přivolali policejního pyrotechnika. Pyrotechnik trhavinu o hmotnosti jednoho kilogramu a osm rozbušek převzal a za asistence policistů na bezpečném místě mezi Náměští nad Oslavou a Kralicemi nad Oslavou zlikvidoval. Celá událost se obešla bez zranění osob,“ popsala dvě případy Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Mezi odevzdanými zbraněmi se nejčastěji objevovaly podle informací policistů zbraně kategorie B, tedy pistole a opakovací pušky a kulovnice, kterých občané odevzdali celkem 100. Dalších 70 odevzdaných zbraní patřilo do kategorie C nebo C-I a jedna zbraň byla z kategorie A.

„Zbraňová amnestie v praxi znamenala, že každá osoba, která přechovávala bez povolení zbraň kategorie A, A-I, B nebo C nebo střelivo do těchto zbraní, mohla tyto zbraně dobrovolně odevzdat do 31. července letošního roku na kterýkoliv útvar policie bez trestního postihu za nedovolené ozbrojování. Policisté přitom od osoby, která zbraň nebo střelivo odevzdala, nepožadovali podání vysvětlení o způsobu jejich nabytí. Výjimkou byly případy, kdy byla odevzdána munice, výbušnina nebo výbušný předmět. V tomto případě se policista, který zbraň přebíral, dotazoval na způsob nabytí. Ale i v tomto případě platil zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování,“ dodala tisková mluvčí.

Jedna z odevzdaných zrbaní, archiv Policie ČR

Pokud se zbraní nebyl spáchaný trestný čin, což policie prověří odbornou expertizou, bude moci osoba, která zbraň odevzdala, požádat o registraci v případě, je-li držitelem zbrojního průkazu, nebo ji prodat, převést na jinou osobu anebo přenechat do vlastnictví státu. „Osobě, která zbraň nebo střelivo odevzdala, vydal přebírající útvar policie jeden výtisk potvrzení o převzetí zbraně nebo střeliva, ve kterém jako důvod uvede zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování,“uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter