Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Prosíme, nekrmte ptáky pečivem, žádají v Jihlavě

/
/
/
459 Zobrazení



V zimním období se spousta rodin s dětmi vydává k řekám a dalším vodním zdrojům nakrmit zdejší ptactvo. Jenže v domnělé snaze pomoci si s sebou nejčastěji berou zbytkové pečivo.

To ptákům sice chutná, ale nedává jim potřebné živiny. Navíc se po něm cítí sytí a nemají potřebu hledat jinou rostlinnou stravu. Ptákům pak špatně roste peří, které je před zimou chrání, pečivo jim tedy zejména v zimě více ubližuje, než pomáhá.

Dalším nevhodným krmením mohou být i zbytky jídla, zkažené nebo kořeněné, slané, sladké či mastné potraviny. „Pokud ptáci dostanou například cukroví, popcorn nebo mastné či dokonce zkažené jídlo, tak mají zažívací problémy a mohou i pojít,“ doplnila ornitoložka z odboru životního prostředí (OŽP) jihlavského magistrátu Bára Kolmanová.

Řekněte to ostatním
Na odbor životního prostředí se každoročně obrací několik obyvatel s tím, že u řeky či rybníka potkali někoho, kdo ptáky pečivem krmí. Město proto zejména v zimě informuje o správných postupech při krmení vodního ptactva. Letáky s informacemi byly zaslány také do jihlavských základních škol.

Lidé se ale nejlépe ovlivní sami navzájem. „Pokud uvidíte, že někdo u vodního toku krmí ptactvo pečivem, zkuste jej zdvořile oslovit a pouze ho informovat o tom, že to pro ně není zdravé. Stačí říct, že pečivo jim sice chutná, ale nedává jim potřebné živiny, a že nejlepší je pro ně hrách, cizrna, kukuřice, brambory, salát nebo odřezky či slupky ze zeleniny,“ doplnila vedoucí OŽP Katarína Ruschková.

A pokud si to správné jídlo, které ptákům opravdu pomáhá, nemůžete zapamatovat, vystřihněte si přiloženou tabulku a dejte si ji do kapsy nebo na ledničku.

  • Facebook
  • Twitter