Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Proletí 100letí v Jihlavě

/
/
/
861 Zobrazení



V sobotu 15. září se na Masarykově náměstí v Jihlavě konala akce nazvaná Proletí 100letí na počest stého výročí vzniku Československé republiky.

Rok 1918 a dobu první republiky tu připomínaly nejen hudební produkce a známé písně v podání Lucie Černíkové, kapely Umí H., jazzové kapely Bee Band a seskupení The Shots band. „Zdá se mi, jako by v nás v současnosti bylo málo vlastenectví,“ řekl Ondřej Havelka, který zde vystupoval s orchestrem Melody Makers.

Kromě toho se návštěvníci kochali pohledem na opravdové skvosty – historické automobily, které byly před rokem 1938 k vidění na našich silnicích, mezi nimi aerovky z výrobní linky Leteckých závodů Praha z let 1931 a 1934, i vozy ze zahraničí. Kromě starých automobilů zde byly vystaveny i staré motocykly a kaipany, které vyrobili studenti středních technických škol v regionu.

Výstava pod širým nebem připomínala počátky závodu automobilky Laurin a Klement. Reprodukce dobových fotografií na panelech ukazovaly, že i první československý prezident Tomáš Garrique Masaryk jezdil výhradně vozy českých značek, a prakticky shodný automobil používal i spisovatel Karel Čapek s manželkou Olgou Scheinpflugovou. Na slavnost přijeli i rodiče v dobovém oblečení s krásnými starými kočárky, v nichž byla uložena jejich miminka. Pěknou podívanou představovali cyklisté v oblečení ze starých časů, kteří se mezi diváky projeli na retro kolech. 

Zábavnou formou pro děti i jejich doprovod se bezesporu stala Obecná škola na horním náměstí, kde paní učitelka i pan školník v dobovém oděvu v názorné ukázce předvedli, jak mohla v dobách minulých fungovat výuka. Paní učitelka to brala pěkně zostra, a na základě stížnosti školníka, který oznámil, že chlapecké záchody někdo pokreslil nevhodnými obrázky, se musela rozhodnout. „Tělesné tresty byly sice v roce 1870 zakázány, ale já stejně budu dál používat rákosku,“ a tou také byli viníci z řad přihlížejících ve třídě se starými škamny potrestáni. Vedle školy byla i dobová kavárna a banka.

Ve vestibulu zdejší radnice byla k vidění výstava výtvarných prací dětí základních škol a dole ve sklepení výstava fotografií Johanna Haupta mapující život ve staré Jihlavě, například slavnost Božího těla, odjezd vojáků z jihlavského nádraží, kteří museli narukovat na frontu po sarajevském atentátu, který vedl k rozpoutání 1. světové války.

Večer následovala velkolepá originální show – obrazový pohled do „kratičkých“ 100 let.

Součástí slavnostního dne byla i připomínka desetiletého fungování organizace Vysočina tourism.

  • Facebook
  • Twitter