Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Projekt Živá krajina na Jihlavsku chce zapojit i občany

/
/
/
383 Zobrazení



Živá krajina je projekt pro každého, komu není lhostejný stav české krajiny, jeho pořadatelé připravili komentovanou procházku okolím Jihlavy. Účastníci se mohou v sobotu 17. září dozvědět řadu nových informací o tom, jak lze zadržovat vodu v půdě, ale také, jak mohou sami přiložit ruku k dílu.

Krajina trpí poslední roky velkými výkyvy počasí. Aby zvládla pojmout velké množství vody v době přívalových dešťů a v době sucha ji postupně uvolňovala do potoků, studní a jiných vodních zdrojů, potřebuje množství přírodě blízkých opatření. Jakých, to osvětlí lidem komentovaná procházka, která se uskuteční v sobotu 17. září. Uvítají na ní každého, koho zajímá příroda a krajina, ve které žije.

Naše voda a potraviny závisí na existenci dvaceti centimetrů úrodné ornice, která vznikala stovky let a kterou v současné době nejsme schopni účinně chránit před erozí a degradací. Okolní krajina i klimatické podmínky se totiž nezadržitelně mění. V předchozích letech jsme si zvykli, že po mírné zimě nastoupí povětšinou velmi suché a horké léto. Naopak poslední dva roky se zdály být velmi deštivé. Podle odborníků má přibývat výraznějších výkyvů počasí. Delší etapy sucha mají střídat přívalové deště. Mrazivé zimy mohou být bez sněhu nebo budeme se silným sněžením bojovat brzy na podzim či pozdě na jaře.

„Na procházce s Živou krajinou uskutečněnou za podpory Ministerstva životního prostředí si ukážeme proměny krajiny čase od císaře pána, přes vznik JZD až do dnešních dnů. Řekneme si, čím je krajina ohrožena dnes a co s tím můžeme dělat. Večer strávíme u společného ohně a v neformální diskuzi probereme vše, co bude účastníky zajímat,“ sdělila za organizátory Nikola Paúrová a dodala: „Budeme se těšit třeba i na vzpomínky pamětníků o tom, jak v minulosti příroda v okolí Jihlavy vypadala a kudy tekla kdysi voda.“

Více informací o projektu na: www.spolecneprotisuchu.cz a na facebookové stránce spolku Živá voda

  • Facebook
  • Twitter