Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Projekt Lukáše Sejkory z Přibyslavi získal podporu Nadace Via

/
/
/
1278 Zobrazení



Nadace Via v rámci svého programu Živá komunita podpořila mezi šesti sousedskými projekty zaměřenými na obnovu přirozeného stavu krajiny také projekt Lukáše Sejkory v Přibyslavi, který se rozhodl zpřístupnit svůj soukromý pozemek i se dvěma jezírky veřejnosti.

Lukáš Sejkora už od roku 2013 sází ovocné stromy a keře pro všechny na veřejných i soukromých pozemcích. Do svých aktivit se snaží zahrnout děti všech věkových kategorií, místní školy a organizace, sousedy z blízka i daleka. Pozemek v Přibyslavi zdědil po otci, který tam ve starém železničním vagónu choval kozy, prasata a drůbež. V roce 2014 nechal odstranit vagón i plot a zpřístupnil tak celý pozemek veřejnosti.
Kvůli sušším obdobím chce nyní jezírka rozšířit a ještě více zmírnit sklon svažitého pozemku. Vybagrováním nánosů a rozšířením jezírek se chce Lukáš Sejkora zlepšit vodní režim na celé louce i v přilehlém okolí. Následnou komunitní výsadbou stromů a keřů ve spolupráci se ZŠ Přibyslav, Červeným křížem, skauty i sousedy se zpevní svah nad jezírkem a místo bude ještě více navštěvované i díky následné péči o realizovanou výsadbu.


Sousedé si místo oblíbili, na procházky sem chodí pejskaři, hrají si zde děti. Projekt získal grantovou podporu ve výši 70 tisíc korun.

  • Facebook
  • Twitter