Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Prezident jmenoval nového rektora jihlavské polytechniky

/
/
/
612 Zobrazení



Prezident ČR jmenoval ve čtvrtek 15. června na Pražském hradě rektorem Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) dosavadního prorektora Zdeňka Horáka. Funkční období nového rektora začne 24. července a potrvá do července 2026.

Vedení jediné veřejné vysoké školy se sídlem na Vysočině převezme Zdeněk Horák po klinickém anatomovi Václavu Báčovi, který stál v čele školy od roku 2014. Horáka zvolil jako kandidáta na rektora v lednu akademický senát v tajném hlasování, ve volbách byl jediným kandidátem. Horák působí na VŠPJ od roku 2015, v současné době jako prorektor pro tvůrčí a projektovou činnost a zároveň vedoucí katedry technických studií.

V nadcházejícím období chce VŠPJ rozšiřovat nabídku profesně orientovaného studia, a i nadále klást důraz na kvalitní výuku. K tomu směřovala i část Horákova volebního programu. „Budu podporovat veškeré smysluplné snahy o rozšíření portfolia studijních programů na VŠPJ, aby byli naši absolventi vysoce ceněnými odborníky u technologicky vyspělých zaměstnavatelů,“ přiblížil nově jmenovaný rektor své priority. Mezi další patří také posílení spolupráce s aplikační sférou, odborný a kvalifikační růst pracovníků školy nebo podpora výstavby nových vysokoškolských kolejí.

Praha 15. června 2022

Zdeněk Horák v roce 2001 vystudoval biomedicínské a rehabilitační inženýrství na ČVUT v Praze. Své doktorské studium v oboru biomechaniky absolvoval tamtéž. V roce 2015 se habilitoval na své alma mater docentem v oboru aplikované mechaniky. Dlouhodobě se zabývá mimo jiné materiálovým výzkumem, návrhem, konstrukcí a testováním strojních součástí a zdravotnických prostředků. Od roku 2014 působí jako soudní znalec v oboru forenzní biomechaniky a technického stavu implantabilních zdravotnických prostředků. Kromě VŠPJ vyučuje Horák také na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

  • Facebook
  • Twitter