Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Prestižní německý lékařský časopis prezentuje úspěšné výsledky operací novoměstské ortopedie

/
/
/
315 Zobrazení



Ortopedické oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě pod vedením primáře Jaroslava Pilného je jedním z mála pracovišť v České republice, které se věnuje ošetření složitých poranění v oblasti ruky a zápěstí. O tom svědčí i nejnovější vydání německého časopisu Hand-Mikro-Plastische Chirurgie vydavatelství Tieme, kde byl publikován článek Ulnární translace karpu, naše zkušenosti.

Primář Pilný v textu, který ve zmíněném periodiku vyšel, představuje svoje mnohaleté výsledky s ošetření tohoto komplexního poranění zápěstí. „Úrazy zápěstí byly před třiceti čtyřiceti lety spíše úrazy babiček, které spadly na ruku a zlomily si odvápněnou kost vřetenní. Při dnešním životním stylu, kdy mladí preferují adrenalinové sporty, dochází k takzvaným vysokoenergetickým poraněním. Čím dál častěji se stávají úrazy, při nichž dochází k poškození vazů. Ta na běžných rentgenových snímcích nejsou patrná. Velmi často ale dochází k přehlédnutí těchto stavů. Pokud nejsou včas a správně ošetřeny, vede to k těžkým následkům,“ popisuje Jaroslav Pilný.

Ve svém článku novoměstský ortoped čerpá ze své mnohaleté praxe. Zkompletoval soubor pacientů z celé republiky, kteří byli ošetřeni právě v Nemocnici Nové Město na Moravě. Podobné případy se podle jeho slov netýkají ani tak profesionálních sportovců, jako spíše amatérských nadšenců a zejména vyznavačů adrenalinových sportů. „Vrcholoví sportovci si uvědomují, že je zdraví živí. Proto si na úrazy dávají větší pozor. Ulnární translace karpu postihuje častěji rekreační sportovce, kteří si nakoupí špičkové vybavení a myslí si, že dokážou to, co sportovci profesionální. Následky jsou často katastrofální, “ míní Pilný Jaroslav.


Autor několika knižních publikací a velké řady příspěvků v odborném tisku je potěšený zájmem o jeho zkušenosti ze strany odborné veřejnosti, avšak na další publikační činnost nyní moc času nemá. „Napsal jsem nějaké oponentury na docentury nebo kandidatury kolegů. Od února se ale snažíme dohnat operace, které nám zastavil covid. A tak na psaní už moc času nezbývá,“ vysvětluje.

  • Facebook
  • Twitter