Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Přednáška Výzkum hradů a hrádků na Vysočině v Telči

/
/
/
474 Zobrazení



Při příležitosti Mezinárodního dne archeologie připravil Národní památkový ústav v Telči na sobotu 22. října přednášku nazvanou Výzkum hradů a hrádků na Vysočině, která začíná ve 14.00 v Lannerově domě v Telči.

Přednášející Stanislav Vohryzek nejprve představí problematiku kastelologie – disciplíny zkoumající feudální sídla – a její vývoj na území Čech a Moravy. Posluchači se v přednášce dozvědí o přehledu výzkumů hradů a hrádků na Vysočiny a prezentována role telčského pracoviště Národního památkového ústavu při jejich zkoumání, dokumentaci a konzervaci.

Stanislav Vohryzek vystudoval bakalářské studijní programy Klasická archeologie – Historie a Archeologie, navazující magisterský program Historie – Archeologie a doktorský program Historie – české dějiny na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2017 pracuje na územním odborném pracovišti NPÚ v Telči jako archeolog. Odborně se zaměřuje problematiku dějin šlechty, osídlení, kastelologii a monasterologii. Aktivně se podílí na publikační a přednáškové činnosti Národního památkového ústavu.

Pro zájemce bude po přednášce následovat prezentace letecké archeologie z činnosti územního odborného pracoviště NPÚ v Telči v souvislosti s končícím projektem NAKI II Archeologie z nebe. Analýza a prezentace fondů dálkového průzkumu na Moravě a ve Slezsku, kterou uvede ředitel telčského pracoviště Pavel Macků.

Národní památkový ústav v Telči se touto akcí hlásí k Mezinárodnímu dni archeologie letos už po sedmé. V roce 2015 připravili památkáři v sídle svého pracoviště v Telči simulované archeologické naleziště, kde si návštěvníci mohli vyzkoušet základní archeologické postupy. O rok později byla prezentována středověká gastronomie a celý proces přípravy jednoduchých středověkých pokrmů a přednáška Pfaffenschlag – Život ve středověké vsi. V roce 2017 proběhla přednáška o vaření, stolování a stravování ve středověké společnosti. Její součástí byla i prezentace replik stolního a kuchyňského nádobí a pomůcek. V roce 2018 památkáři uspořádali přednášku o vědeckých a nevědeckých přístupech k historii a v roce 2019 proběhla archeologická procházka po Telči. Po roce nekonání akce z důvodu pandemie byla roku 2021 uspořádána přednáška o archeologickém fondu Kraje Vysočina.

Mezinárodní den archeologie je oslavou archeologie a nadšení z objevování, slaví se po celém světě vždy třetí sobotu v říjnu. Archeologové nabízejí prostřednictvím nejrůznějších akcí všem zájemcům o naši dávnou historii možnost seznámit se s jednou z nejdobrodružnějších věd – archeologií a proniknout do tajů života lidí v dávné minulosti.

Úvodní ilustrační foto: Zřícenina hradu Zubštejn

  • Facebook
  • Twitter