Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Předměstský dům ve Velkém Meziříčí novou kulturní památkou Vysočiny 

/
/
/
1230 Zobrazení



Dům čp. 419 v ulici Hornoměstská ve Velkém Meziříčí byl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 prohlášen kulturní památkou. Urbanisticky a architektonicky hodnotný předměstský dům se zahradou se vyznačuje řadou zajímavých a autenticky dochovaných prvků.

Dvoupodlažní řadový dům je situován v severní frontě Hornoměstské ulice, v níž se historicky formovalo předměstí Velkého Meziříčí. K severní straně přiléhá protáhlá zahrada.

„Z hlediska architektonického i historického se jedná o velice cenný objekt, který disponuje značnými uměleckými kvalitami a autenticky vzácně dochovanými prvky,“ konstatuje ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Pavel Macků.

Dům čp. 419 v ulici Hornoměstská ve Velkém Meziříčí, klenby v interiéru

Objekt se složitým stavebním vývojem nese stopy zejména klasicistní úpravy. Od té doby prošel pravděpodobně minimem změn. Mezi autentické prvky patří zejména schodiště s dekorativní mříží, velké množství dveřních výplní s dřevěnými zárubněmi a kováním, dřevěná vrata průjezdu s nadsvětlíkem, okenní výplně, klenby, dlažba průjezdu, veranda s vnějším schodištěm atd. Velkorysé architektonické pojetí domu s pozoruhodným klenutým interiérem svědčí o jeho výjimečném a reprezentativním postavení. Hodnotná je rovněž zahrada s několika vzrostlými stromy a altánem.
„Dům tvoří hodnotnou součást zástavby historického jádra a dotváří celkový charakter Městské památkové zóny“, dodává Macků.

Návrh na prohlášení předměstského domu čp. 419 v ulici Hornoměstská ve Velkém Meziříčí kulturní památkou podalo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči. Dům je v soukromém vlastnictví.

Kromě 2977 nemovitých kulturních památek, z toho 16 národních kulturních památek, se na území Vysočiny nacházejí tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna. Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jsou zapsány: Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči; poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a historické centrum Telče, což znamená, že Kraj Vysočina se může pyšnit nejvyšším počtem památek UNESCO v rámci ČR (celkem tři).

  • Facebook
  • Twitter