Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pomalovaná trafostanice v Třebíči popisuje vývoj elektromobility

/
/
/
1716 Zobrazení



Už třetí trafostanice v Třebíči se zařadila mezi více než dvě desítky míst Vysočiny, kde se nacházejí podobné pomalovaných trafostanice společnosti E.ON Distribuce. Umělci z ateliéru Malujeme jinak se pustili do nové malby nevzhledné budovy v ulici Kapitána Jaroše, pro kterou vytvořili komiks o elektromobilitě.

Ten ve čtyřech pokračováních popisuje zásadní milníky ve vývoji elektrických motorů od konce 19. století do současnosti.
„Každá stěna má vztah k nějakému období či události ve vývoji elektromobility a s tímto motivem, provedením a edukativním charakterem je první na našem distribučním území. U té poslední čtvrté stěny, která znázorňuje letošní rok, je umístěna veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily. A dá se říct, že právě k ní byl celý ten příběh vytvořen,“ vysvětluje Miloš Morávek z oblastního managementu společnosti E.ON.

V letošním roce se jedná o druhou takovou stavbu, která se na Třebíčsku dočkala nové podoby. Během tohoto roku totiž zkrášlili žáci místní Základní školy Husova také trafostanici v Náměšti nad Oslavou. Ta zase znázorňuje rozvod energie od trafostanice k jednotlivým odběratelům.

V Třebíči se s tou letošní novou dočkaly nového vzhledu už tři stanice a stejný počet je jich řízeným street artem pomalovaný i v Náměšti nad Oslavou. Pěkná stanice je ztvárněna žáky místní základní školy i v Hrotovicích. Na Vysočině jsou ale další stanice i v ostatních částech kraje. V Pelhřimově se jedna trafostanice malovala v rámci vyhlašování soutěže E.ON Energy Globe, v Humpolci ji zase pomaloval akademický malíř Jaroslav Grodl. Ve Ždáru nad Sázavou, v Novém Městě na Moravě a v Bystřici pod Perštejnem je pak více než deset dalších zkrášlených objektů. Celý tento projekt E.ON odstartoval v roce 2016 v Jihlavě, kde už jsou za tu dobu pomalované trafostanice dvě. „Tam byla takto ztvárněna na sídlišti Březinova vůbec první trafostanice na distribučním území E.ON. Chceme v tomto trendu pokračovat i v dalších letech a už teď máme některé stanice vytipovány. Přípravu je však nutné započít mnohem dříve, než nastoupí samotní malíři. Objekt musí projít mnohdy náročnou rekonstrukcí uvnitř i venku. To proto, aby se na stanici nemuselo v dalších letech sahat a vytvořené dílo zbytečně neponičit,“ dodal Miloš Morávek. Na celém distribučním území E.ONu pak lidé najdou už na 80 ozdobených trafostanic.

  • Facebook
  • Twitter