Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté ze Speciální jednotky Dukovany s novým vybavením od Nadace ČEZ

/
/
/
709 Zobrazení



Policisté ze Speciální jednotky (SJ) Dukovany získali nové vybavení, které financovala Nadace ČEZ příspěvkem ve výši jednoho milionu korun. V průběhu loňského a počátkem letošního roku pořízeno moderní vybavení potřebné pro zkvalitnění výcviku a zkvalitnění výkonu služby policistů zařazených ve speciální jednotce Dukovany.

„Pro nasazení policistů při mimořádných událostech v terénu získali policisté speciální taktické ochranné oděvy – bundy do chladného počasí, termo ponožky, bojová trička, zateplené kalhoty a kompletní výstroj pro nově nastupující policisty SJ Dukovany. Pro výcvik taktiky prováděných zákroků mohou policisté využívat speciální střelecké brašny a defibrilátory.
Policisté ze speciální jednotky také zasahují ve spolupráci s kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování při zákrocích a realizacích proti zvlášť nebezpečným pachatelům, kde se mohou dostat do nejrůznějších situací, kde mohou nové vybavení upotřebit,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Finanční prostředky z nadačního fondu přispívají pravidelně právě ke zlepšení podmínek při výcviku policistů. „Pro náročný výcvik byly v minulosti pořízeny kupříkladu nejrůznější pomůcky určené ke zvyšování kondice v rámci tělesné přípravy, kdy se podařilo velmi vhodně dovybavit zázemí tělocvičny. Podařilo se zakoupit také venkovní posilovací stroje – Workaut street. Policisté v minulosti pořídili také speciální rafty, protože v blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany se nachází Dalešická přehrada. Postupně se daří toto vybavení doplňovat, stejně jako zlepšovat zázemí pro výkon služby na Speciální jednotce Dukovany,“ dodala Dana Čírtková.

Policisté zařazeni v jednotce zaměřují cvičení pro nejrůznější taktické a technické operace, zejména pro případ ohrožení samotného objektu, ale také širšího okolí jaderné elektrárny. „Profesionálnímu výcviku našich policistů věnujeme dlouhodobě mimořádnou pozornost. Z tohoto důvodu je zcela nezbytné, aby byli policisté vybaveni adekvátní výzbrojí a výstrojí. Policisté kromě úkolů plynoucích z požadavků na ochranu jaderné elektrárny poskytují také asistenci svým kolegům ze služby kriminální policie a vyšetřování při nejrůznějších realizacích, kde se předpokládá zákrok proti ozbrojenému jinak nebezpečnému pachateli,“ doplnil k využití nového vybavení Tomáš Bartoš, vedoucí odboru Speciální jednotky Dukovany.

V loňském roce se policisté Speciální jednotky Dukovany zúčastnili pravidelných týdenních cvičení zásahových a speciálních jednotek ve výcvikovém středisku společnosti Antiterror Academy. „Zde úspěšně prezentovali svoji vysokou odbornost jak v taktických a střeleckých činnostech, tak ve schopnosti koordinace s jinými speciálními útvary Policie České republiky. Speciální jednotka se loni také úspěšně účastnila prestižního extrémního závodu Šumaman, srovnávacího závodu zásahových jednotek, a také několika dalších soutěží jako například závodů ve střelbě z odstřelovací pušky,“ uvedla Dana Čírtková. Aktivně se v rámci statických a dynamických ukázek zapojili také do cvičení SAFEGUARD 2022.
„Loni jsme spolupracovali s našimi kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování při realizaci zákroků proti zvlášť nebezpečným nebo ozbrojeným pachatelům, nebo při asistenci v rámci jiných procesních úkonů,“ přidává další příklad činnosti dukovanských policistů Tomáš Bartoš, vedoucí odboru Speciální jednotky Dukovany.

V loňském roce proběhla také výběrová řízení na službu u Speciální jednotky Dukovany. „Pouze ti nejlepší z četné řady uchazečů prošli fyzickými a psychologickými testy a dokázali svůj potenciál obhájit i v průběhu časově náročnější stáže. Úspěšní žadatelé pak doplnili řady stávajících policistů. V současné době probíhá další výběrové řízení, které by mělo plánovaný tabulkový stav speciální jednotky stoprocentně naplnit,“ uzavřel Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter