Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté v pátek kontrolovali alkohol u řidičů na Vysočině

/
/
/
566 Zobrazení



V pátek 29. července od 12.00 do 14.00 se uskutečnila na silnici II/405 u odbočky na Uhřínovice celorepubliková preventivní akce Řídím, piju nealko pivo.

Pod vlivem alkoholu evidují policisté na Vysočině od počátku letošního roku do konce června z celkového počtu 2 336 dopravních nehod 74 řidičů motorových vozidel, kteří havarovali nebo způsobili dopravní nehodu vlivem požití alkoholického nápoje.

„Cílem projektu je představit a rozšířit povědomí veřejnosti o nápoji pro řidiče, který je při řízení vozidla vhodnou a hlavně bezpečnou alternativou alkoholického piva. Principem projektu je odměňovat řidiče, u nichž policejní kontrola neodhalila požití alkoholu před jízdou, alkoholtesterem a nealkoholickým pivem. V průběhu letních prázdnin se tato preventivní akce několikrát opakuje,“ uvedl Martin Hron, koordinátor prevence kriminality.

Podle jeho slov se řidiči, kteří řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouštějí protiprávního jednání. „Obecně lze říci, že pokud policisté u řidiče naměří hodnotu menší než jedno promile, tak se dopouští přestupku, za který ve správním řízení lze uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun a zákaz činnosti spočívající v řízení motorových vozidel až na dva roky. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota alkoholu nad jedno promile, tak se dopouští přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, a za tento trestný čin může být pachatel potrestán trestem odnětí svobody až na tři roky a opět trestem zákazu činnosti spočívajícím v řízení motorových vozidel,“ dodal Martin Hron.

  • Facebook
  • Twitter