Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O krok blíž k nové mateřské škole v Humpolci. Staveniště si převzala stavební firma

/
/
/
1076 Zobrazení



Stavba nové mateřské školy v lokalitě Podhrad v Humpolci začala. V pátek 29. července si staveniště převzala ledečská stavební firma ATOS, která má práce na starosti. Do zimy chtějí mít nově vzniklou budovu pod střechou, hotovo pak bude za rok touto dobou.

Pokud vše půjde podle plánu, školní rok 2023/2024 už děti zahájí v novém. „Jsem moc ráda, že se to podařilo, protože další školka je tady opravdu potřeba. Od nástupu do funkce na radnici vnímám, že je kapacita školství v Humpolci nedostatečná,“ uvádí místostarostka města Alena Kukrechtová.

To potvrzuje i Hana Koudelová, ředitelka Mateřské školy Humpolec, jejíž součástí podhradské pracoviště bude. „U zápisu jsme nepřijali padesát dětí,“ prozrazuje s lítostí. Stavba školky patří k největším a nejzásadnějším městským investicím tohoto a příštího roku. Na letošek je z rozpočtu vyčleněno 30 milionů korun. „Je to nesmírně důležité pro rozvoj města, neboť očekáváme přírůstek obyvatelstva. Ostatně dochází k němu už nyní. Dostatečná kapacita předškolních zařízení je proto nutností,“ podotýká humpolecký starosta Karel Kratochvíl.

Jednou z předností nové školky bude věk dětí. Chodit do ní budou moci i ty dvouleté. „Ze zákona se přijímají děti od tří let. Vidíme však, že se zejména z důvodu nutnosti návratu do práce zvyšuje zájem rodičů umístit do školky i mladší děti,“ komentuje místostarostka.
Školka je výjimečná svou polohou a blízkostí k přírodě. Ostatně to se odrazí i na jejím interiéru a školní zahradě. „Měly by zde být speciální grafické prvky v městském vizuálu, jako jsou třeba navigační tabule nebo piktogramu pro označení místa v šatně, umývárně, přihrádky v úložném systému a podobně. Budou laděné do přírodního prostředí, které se sem hodí. To znamená, že bude obsahovat zvířátka, rostliny, plody a živly,“ přibližuje Hana Koudelová.
Nová školka bude mít čtyři třídy pro zhruba sto dětí. Každá třída bude mít vlastní barvu. Tomu bude odpovídat také barevné ladění uvnitř jednotlivých tříd nebo v rámci navigace po budově.
Novinkou bude i prostor pro setkávání všech pedagogických pracovníků Mateřské školy Humpolec. „Paní ředitelka zde bude mít důstojnou kancelář pro jednání s rodiči i porady s učitelkami, kde mohou řešit přípravy týmu. To doposud chybělo,“ nastiňuje Alena Kukrechtová s tím, že v budoucnu se do Podhradu přesune i ředitelství, které v současné době sídlí na pracovišti Smetanova.

  • Facebook
  • Twitter