Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté v neděli kontrolovali provoz na silnicích Vysočiny

/
/
/
283 Zobrazení



V neděli 25. června se policisté na Vysočině zaměřili na chování řidičů a motocyklistů na silnicích regionu. Kontrolou prošlo 383 vozidel, u kterých zjistili policisté 124 přestupků a na místě uložili 123 pokut v příkazním řízení.

„Jeden přestupek jsme oznámili správnímu orgánu. Celkem 52 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti, osm držení telefonu nebo jiného záznamového zařízení a 24 nepoužití bezpečnostních pásů. V devíti případech jsme u kontrolovaných vozidel zjistili nevyhovující technický stav. V jednom případě jsme uložili zahraničnímu řidiči kauci ve výši 3500 korun za nepředložení řidičského průkazu a překročení nejvyšší povolené rychlosti. V pěti případech se přestupku v dopravě dopustili řidiči motocyklů,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině s tím, že se do akce zapojilo dvacet policejních hlídek a dvanáct z nich tvořili policisté na policejním motocyklu.
Během neděle se na Vysočině staly tři dopravní nehody s účastí motocyklistů. „Krátce po poledni havaroval na 130. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu řidič s motocyklem Harley Davidson se zahraniční registrační značkou. Projížděl po dálnici v přídavném jízdním pruhu s podhuštěnou zadní pneumatikou. Nezastavil a pokračoval v jízdě, došlo vlivem přehřátí a nadměrného zatížení pneumatiky k defektu zadní pneumatiky a motocyklista havaroval. Na místě poskytli zraněnému muži první pomoc svědci, kteří projížděli kolem a na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Padesátiletý cizinec byl s těžkým zraněním transportován vrtulníkem do nemocnice v Brně,“ popsala Dana Čírtková první havárii.

Krátce před šestnáctou hodinou havarovala na silnici II/152 u Račic nedaleko Hrotovic řidičky motocyklu. „Motocyklistka projížděla po silnici s motocyklem Honda směrem od Jaroměřic nad Rokytnou k Račicím. Nepřizpůsobila rychlost jízdy a po projetí levotočivé zatáčky sjela s motocyklem do silničního příkopu, kde havarovala. Při dopravní nehodě se devětatřicetiletá motocyklistka zranila a musela ji zdravotnická záchranná služba převézt na urgentní příjem do brněnské nemocnice k dalšímu vyšetření. Dechovou zkoušku nemohli policisté vzhledem k okolnostem a zranění na místě dopravní nehody provést, zajistili proto odběr krve ve zdravotnickém zařízení. Další okolnosti nehody šetří policisté z dopravního inspektorátu Třebíč,“ dodala tisková mluvčí.

Z dlouhodobých statistik dopravní nehodovosti na Vysočině vyplývá, že v případě dopravních nehod motocyklistů je ve dvou třetinách z nich viníkem řidič motocyklu. „V loňském jsme vyšetřovali dopravní nehody, na nichž mělo účast celkem 141 motocyklistů. V 95 případech motocyklisté nehodu zavinili. V roce 2021 havarovalo v našem kraji 133 motocyklistů a 83 nehodu zavinilo. Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou končí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani kvalitní výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí,“ uzavřela Dana Čírtková.

Úvodní foto: Jedna z policejních hlídek při kontrolách v regionu, archiv Policie ČR

  • Facebook
  • Twitter