Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pacienti s mozkovou příhodou dostávají v novoměstské nemocnici díky iktovému centru větší šanci na přežití a uzdravení

/
/
/
373 Zobrazení



Iktové centrum neurologického oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě už potřetí v řadě opět uspělo na výbornou. Získalo od evropské organizace ESO Angels, která podporuje iktová centra a motivuje je ke zvyšování kvality péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou (CMP), zlatý status. „ESO tímto způsobem oceňuje nadstandardní péči iktových týmů o pacienty s cévní mozkovou příhodou,“ poznamenal Martin Liptay, Angels consultant pro Českou republiku.

Certifikát, který neurologické oddělení novoměstské nemocnice už potřetí obhájilo, dokládá vysokou kvalitu a rozsah péče o pacienty s CMP, a to nejen v měřítku České republiky, ale i celoevropském. Novoměstská nemocnice je součástí sítě iktových center od roku 2012. „Činnost iktového centra je zaměřena na včasnou a správnou diagnostiku, prevenci a terapii cévních mozkových příhod. Hlavním přínosem iktového centra je zkvalitnění péče o pacienty s akutní CMP, snížení jejich úmrtnosti a v neposlední řadě i zmírnění následné invalidity. Cévní mozková příhoda je onemocnění s možným trvalým funkčním deficitem a významně zasahující do života nemocného i celé jeho rodiny,“ vysvětluje důležitost centra primář neurologického oddělení Jakub Jirků.
V iktovém centru pracuje speciálně vyškolený mezioborový tým, který disponuje vybavením umožňujícím rychlou diagnostiku problémů a jejich léčbu v rané fázi. Tento tým musí pracovat bez sebemenší chyby. Z tohoto důvodu absolvují zdravotníci pravidelně simulační trénink akutního ošetření pacienta s CMP. Cvičení má předem připravený scénář a jeho průběh je po celou dobu monitorovaný. Při následném přehrávání se pak hodnotí práce a reakce jednotlivých aktérů a doporučuje se, co by se dalo zlepšit. „Cílem je zjistit slabá místa a načerpat co nejvíce vědomostí, tak aby se zlepšila spolupráce zdravotnického personálu na všech úrovních. Tak aby dokázali čas, který uběhne od příjezdu pacienta až do jeho ošetření, co nejvíce zkrátit. V případě cévní mozkové příhody hraje totiž čas klíčovou roli,“ podotkl Zoltán Németh z neurologického oddělení novoměstské nemocnice.


Při posuzování v soutěži ESO Angels musí iktové centrum dodržet určitá kritéria, podle nichž je klasifikována kvalita poskytované péče. Hodnotí se například již zmiňovaný čas, který uplyne od příjezdu pacienta do zahájení léčby. Nebo celkový počet všech pacientů s podezřením na CMP, kterým byl proveden CT sken či zobrazovací vyšetření na magnetické rezonanci. A mnohé další ukazatele.
Neurologické oddělení disponuje 30 lůžky a 4 intenzivními lůžky v rámci multioborové JIP. U pacientů se selháváním vitálních funkcí jsou využívána lůžka ARO oddělení. Ročně je hospitalizováno kolem 1100 až 1300 pacientů. Z toho je 300 pacientů hospitalizováno s akutní cévní mozkovou příhodou. Pěti desítkám z nich je poskytnuta trombolytická léčba (invazívní léčebná metoda používaná k rozpuštění akutního uzávěru některé z mozkových tepen krevní sraženinou). Na neurologické ambulanci je ročně vyšetřeno osm až deset tisíc pacientů. V rámci ambulantního traktu je EMG i EEG laboratoř a denní stacionář. Neurologické oddělení je akreditované pracoviště I. stupně.

  • Facebook
  • Twitter