Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině v současnosti pátrají 174 lidech

/
/
/
1385 Zobrazení



V současné době pátrají policisté na Vysočině po 174 lidech, devatenáct z nich je pohřešovaných, po šestnácti pátrají v souvislosti s dodáním do výkonu trestu odnětí svobody a ve 28 případech jde o děti se soudně nařízenou ústavní výchovou. V 21 případech policisté pátrají po pobytu osoby. Zbytek hledají základě soudně vydaných příkazů k zatčení nebo souhlasů se zadržením osoby podezřelé, vydaných státním zástupcem.

„V loňském roce vyhlásili policisté na Vysočině celkem 754 pátrání, což bylo o 137 méně ve srovnání s rokem 2019. Z tohoto počtu se 330 pátrání týkalo dětí s nařízenou ústavní výchovou, v 81 případech se jednalo o pohřešovanou osobu a na 118 osob byl vydán soudem příkaz k zatčení nebo příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Loni se podařilo policistům vypátrat 615 osob. Ve statistice se ale nepromítají případy, kdy je osoba policií vypátrána ještě před zavedením záznamu do příslušné pátrací databáze. Zejména u pohřešovaných osob a dětí s nařízenou ústavní výchovou se odhadem jedná o dvě stě osob,“ uvedla .

Vloni pátrali policisté také po 86 motorových vozidlech a 54 se jich podařilo vypátrat. Pátrali po 65 odcizených registračních značkách a celkem 14 registračních značek se podařilo vypátrat. „Po některých osobách policisté z Vysočiny pátrají dlouhodobě. Mezi osoby, které jsou v pátrání nejdéle, patří Pavel Vorlický, po kterém bylo pátrání vyhlášeno v dubnu roku 2005. Soud na něj vydal příkaz k dodání do výkonu trestu pro rozsáhlou hospodářskou trestnou činnost. Od ledna 2007 se prozatím neúspěšně pátrá po pohřešované Marii Pajerové z Lipničky nad Sázavou. Naposledy ji svědci viděli 11. ledna 2007 ve Světlé nad Sázavou. Od června 2009 zatím marně pátráme po Petru Neumannovi z Vladislavi na Třebíčsku, který byl naposledy viděn v místě bydliště dne 22. června 2009,“ dodala tisková mluvčí.

Od loňského roku kriminalisté pátrají po totožnosti muže, jehož tělo našel svědek 15. října 2019 na Havlíčkobrodsku. „Oznámení o nálezu těla jsme tehdy přijali od muže, který se v oblasti pohyboval s detektorem kovů a objevil v lesním remízku nedaleko Habrů, v katastrální území Frýdnavy, v místech zvaných Rybníček mělký hrob, ve kterém bylo tělo muže uloženo. Z výsledků provedené soudní pitvy jsme zjistili, že muž zemřel násilnou smrtí, na které se podílela další osoba,“ doplnila Dana Čírtková s tím, že muž byl oblečený do modrého trička s krátkým rukávem a na vnitřní straně byl štítek s nápisem Basic Line a Casual Wear. Podle policistů se jedná o muže ve věku mezi 34 a 45 lety (pravděpodobněji ale 35 až 40 let). „Muž byl vysoký 181 – 185 centimetrů, měl černohnědé vlasy v délce 30 centimetrů a měl kratší vousy v oblasti brady a na lících. Doba úmrtí byla stanovena na 15 let a méně od nálezu těla. Podle entomologického materiálu bylo možné stanovit pouze minimální dobu zakopání těla na čtyři až šest let. Muž měl velmi dobře udržovaný a nákladně ošetřovaný chrup. Faciální rekonstrukcí obličeje se podařilo vytvořit jeho přibližnou podobu, ale je zapotřebí vzít v úvahu, že jednotlivé detaily, barva očí, vlasů a pokožky se mohou od skutečné podoby jedince lišit. To platí zejména pro šířku a profil nosu, který nemohl rekonstruován s větší přesností z důvodu odlomených kostěných struktur nosu,“ popsala Dana Čírtková.

Většina osob, po kterých policie pátrá, je zveřejněna na veřejně přístupné na stránkách www.policie.cz v záložce databáze – pátrání po osobách – vyhledávání. „Na těchto stránkách lze podle jednoduchého vyhledavače vyhledat konkrétní osobu. Poznatky k osobám v pátrání lze také zcela anonymně zasílat přímo na kriminální službu a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na adresu: krpj.patrani@pcr.cz,,“ uzavřela tisková mluvčí.

  • Facebook
  • Twitter