Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté na Vysočině kontrolovali průběh honů

/
/
/
262 Zobrazení



V sobotu 4. listopadu ráno policisté vyjeli zkontrolovat hon do Bílého Kamene na Jihlavsku. Při kontrole dvou desítek myslivců nezjistili žádná pochybení, všichni myslivci se podrobili orientační dechové zkoušce a ve všech případech byl výsledek dechové zkoušky negativní. Vloni v říjnu při kontrolách zjistili u jednoho myslivce přítomnost alkoholu v dechu.

Dohled nad konáním mysliveckých honů budou policisté stejně provádět až do konce letošního roku. „V průběhu letošních podzimních kontrol jsme zatím do 3. listopadu na Vysočině zkontrolovali osm honů. Při kontrolách se policisté zaměřují především na zbrojní průkazy a průkazy zbraní. Pokud se honu účastní cizinec, musí předložit Evropský zbrojní pas. Důležitou součástí je fyzická kontrola zbraní, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový technický stav střelné zbraně – zde není mechanicky nebo jinak poškozená. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Vloni zkontrolovali policisté na Vysočině cekem 73 honů, 1557 myslivců a stejný počet zbraní. „Při jedné z říjnových kontrol honů na Třebíčsku jsme zjistili u jednoho účastníka honu při dechové zkoušce pozitivní výsledek 0,58 promile alkoholu v dechu. Sedmačtyřicetiletý muž navíc při kontrole nepředložil průkaz zbraně, dopustil se tak dvou přestupků na úseku střelných zbraní a střeliva,“ doplnila Dana Čírtková. Za porušení mu policisté uložili na místě pokutu v příkazním řízení ve výši 5 000 korun, zadrželi mu střelnou zbraň a z honu ho vyloučili.

„Zejména kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení,“ upozornila k průběhu kontrol Věra Kazatelová, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského policejního ředitelství na Vysočině.

V případě, že by policisté v rámci kontroly u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. „Podle množství zjištěného alkoholu by v případě, že by se jednalo o přestupek, uložili pokutu v příkazním řízení nebo zjištěné protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu. Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. Tam hrozí ve správním řízení pokuta ž 50 000 korun. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních. V případě, že by naměřená hodnota byla vyšší než jedno promile, jednalo by se o trestněprávní jednání – podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ doplnila tisková mluvčí.

Důležité je pro účastníky honu, aby dodržovali všechna bezpečnostní pravidla, aby nedošlo při honu ke zranění. Důležitou roli hrají podle slov Dana Čírtkové také reflexní prvky oblečení s těmito prvky, které zvyšují viditelnost, a to zejména při zhoršených klimatických podmínkách. „V roce 2020 jsme v souvislosti s mysliveckými hony museli řešit dvě mimořádné události, při nichž došlo ke střelným poraněním dvou účastníků honu. Tyto případy se staly na Jihlavsku při naháňce na divočáky a na Třebíčsku při honu, kdy při střelbě na zajíce zasáhly broky do nohy dalšího účastníka honu. Oba případy jsme prověřovali pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter