Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté doporučují zabezpečit chaty a chalupy před zimním obdobím

/
/
/
880 Zobrazení



Během letošního roku do konce září zaznamenali policisté na Vysočině více než tři desítky vloupání do rekreačních objektů, u kterých škoda přesáhla tři sta tisíc korun.

Přestože v porovnání se stejným obdobím loňského roku jde o pokles o 43 skutků, policisté na Vysočině doporučují dobré zabezpečení u objektů, které jejich majitelé v zimě pravidelně nevyužívají.

Policisté se proto pravidelně zapojuje do projektu Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům. „V říjnu letošního roku doplnila tento projekt celoevropská kampaň Evropské sítě prevence kriminality, jejímž cílem je předávání informací o aktuálních trendech v oblasti vloupání do objektů s tipy na efektivní ochranu proti pachatelům krádeží.
Evropský den proti vloupání letos připadl na 17. června a policisté na Vysočině se ho něj také účastnili. V řadě evropských zemí byl ale vzhledem ke koronavirové situaci odložen až na 21. října,“ přiblížil policejní mluvčí David Linhart.

Policisté kontroly chatových oblastí a rekreačních objektů provádějí v nepravidelných intervalech v průběhu celého roku, ale v zimních měsících jsou pak intenzivnější. „Má to hned několik důvodů. Majitelé rekreační objekty mnohdy opustí na podzim a vrací se k nim až v jarních měsících následujícího roku. Proto se také stává, že napadení a vykradení chaty nebo chalupy zjistí až po delší době. To ale nahrává pachatelům a znesnadňuje práci policistům, protože vlivem časové prodlevy dochází k poškození nebo zničení stop, které by pachatele mohly pomoci dopadnout. Dalším nepříznivým vlivem je také to, že se v chatových lokalitách přes zimu pohybuje menší počet lidí, kteří by se mohli stát svědky vloupání a poskytnout tak policistům důležité informace,“ dodává David Linhart, podle jehož slov jsou pachatelé v dnešní době čím dál více vynalézavější, a proto je zapotřebí si svůj majetek patřičně chránit a dobře zabezpečit. „Majitelům rekreačních objektů proto doporučujeme, aby v nich přes zimu nenechávali žádné cenné věci, jako jsou například sekačky, křovinořezy, motorové pily, televizory nebo starožitnosti či hodnotná umělecká díla. Tyto věci pachatelé kradou nejčastěji. Ve své podstatě ale mohou odcizit cokoliv, co lze jakýmkoliv způsobem zpeněžit. Proto je více než vhodné si chatu nebo chalupu v době své nepřítomnosti zabezpečit například elektronicky nebo mechanickými zábrannými prostředky jakou jsou například bezpečnostní zámky, mříže nebo uzamykatelné okenice. Objekty je také vhodné v nepravidelných intervalech navštěvovat a vzbuzovat tak dojem, že se v nich někdo nachází,“ uzavírá policejní mluvčí s tím, že pokud k vloupání do objektu přece jen dojde, je pro kriminalisty velice důležité, aby majitelé nevstupovali dovnitř a tuto věc neprodleně oznámili policii, která už provede prvotní úkony k zajištění stop a potřebných důkazů.

Statistická tabulka vloupání do rekreačních objektů na Vysočině

za období od 1. ledna do 30. září 2020

  Počet vloupání objasněno Škoda (Kč)
ÚO Jihlava 6 0 25 545
ÚO Třebíč 4 4 8 095
ÚO Žďár n/Sáz. 1 0 118 275
ÚO Havlíčkův Brod 14 2 102 110
ÚO Pelhřimov 8 4 54 539
Kraj celkem 33 10 308 564
  • Facebook
  • Twitter