Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Policisté dohlédnou o Velikonocích na Vysočině na chování řidičů, cyklistů i chodců

/
/
/
291 Zobrazení



Už tradičně budou během Velikonoc dohlížet policisté na provoz na silnicích Vysočiny, vzhledem k tomu, že je v pátek 7. dubna je státní svátek, začne už ve čtvrtek 6. a bude pokračovat až do pondělí 10. dubna.

„Policisté budou dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu na silnicích všech tříd v kraji především v úsecích, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám. Letos se zaměří především na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti, zda nepožívají řidiči před jízdou alkoholický nápoj nebo jinou návykovou látku. Zaměří se také na kontrolu technického stavu vozidel a obecně na dodržování všech pravidel silničního provozu. Běžný dohled nad silničním provozem tak bude o nadcházejícím prodlouženém víkendu ve srovnání s běžným víkendem výrazně posílen,“ popisuje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině, s tím, že se do kontrol se proto zapojí vyšší počet policistů dopravní i pořádkové policie v rámci celé Vysočiny.

O velikonočním pondělí tradičně se policisté během dopoledne zaměří na koledníky na jízdních kolech. „Je nutné zdůraznit, že pokud cyklista požívá před jízdou nebo během ní alkohol, velmi rychle a výrazným způsobem snižuje svoji schopnost jízdní kolo ovládat a snadno havaruje. Cyklista se při pádu na vozovku téměř ve všech případech bolestivě a často i vážně poraní. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týká požívání alkoholu, platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel,“ dodává tisková mluvčí s tím, že podnapilému cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení sankce až do výše 50 000 korun.

„V loňském roce jsme v průběhu velikonočního prodlouženého víkendu zadokumentovali na Vysočině celkem 40 dopravních nehod, při kterých se jedna osoba těžce zranila, 12 osob utrpělo lehké zranění. Hmotná škoda způsobená při těchto dopravních nehodách přesáhla částku ve výši 1 600 000 korun. V pěti případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu,“ uzavřela Dana Čírtková.

  • Facebook
  • Twitter