Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Počasí zaměstnalo na Vysočině i policisty, řešili přes 330 oznámení, komplikace ale způsobili i řidiči

/
/
/
374 Zobrazení



Integrované operační středisko krajských policistů na Vysočině přijalo za poslední několik desítek hodin více než 330 oznámení, která se týkala především situace na silnicích. Podle policistů komplikace způsobili i neukáznění řidiči nákladní i osobní dopravy.

„Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov se potýkali od sobotního rána s obrovskými komplikacemi na dálnici D1, kde se ráno a odpoledne zcela zastavil provoz. Ráno ve směru na Prahu, odpoledne ve směru na Brno. Na Vysočině jsme řešili v sobotu 70 dopravních nehod, další události v dopravě si řidiči vyřešili se svými pojišťovnami cestou sepsání euroformuláře,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině

Na dálnici D1 kolem půl páté zablokoval provoz kamion, jehož řidič nezvládl na 141. kilometru ve směru na Prahu na zasněžené vozovce řízení vozidla a havaroval přes oba jízdní pruhy. Doprava se v místě zcela zastavila. Provoz v místě se podařilo obnovit před devátou hodinou.
Odpoledne se ale situace na dálnici, ale i na ostatních silnicích nižších tříd Vysočiny zhoršila, hustě sněžilo a na silnicích zůstával ležet mokrý sníh. Navíc na silnice padaly také stromy. Problémy se sjízdností dálnice D1 na Vysočině byly podle policistů na více místech. „Kolem 14.00 začaly problémy v úseku mezi 81. a 83. kilometrem dálnice D1 ve směru na Brno a na dalších místech dálnice před Humpolcem. V kopcích zůstaly stát kamiony, které nemohly vyjet a často vybočovaly, při snaze v místě vyjet, do levého jízdního pruhu. Někteří řidiči se do tohoto pruhu dostali i vinou své bezohlednosti a nekázně, jiní zřejmě skutečně ve snaze vyjet, ale vozidlo s návěsem se jim vzpříčilo a zasahovalo tak částečně nebo úplně do pruhu, kterým projížděla osobní vozidla. Někteří řidiči kamionů nerespektovali povinnost využít k jízdě stoupací pruh v místech, kde je zřízen. Důvodem byla opět jejich nekázeň a nedisciplinovanost. Dopustili s tím přestupku v dopravě,“ dodala tisková mluvčí.

Kolem půl osmé večer se na 88. kilometru dálnice ve směru na Brno u Humpolce provoz zastavil kvůli pádu stromu na dálnici. Na místo přijeli hasiči a spadlý strom odstranili. „Před tímto úsekem stály uvízlé kamiony, které zablokovaly i sypače, které nemohly dál pokračovat v údržbě a posypu. Došlo tak k zablokování i osobní dopravy. Některá vozidla byla na místě v tu dobu odstavená přes čtyři hodiny. Hlídce se podařilo z kolony vytáhnout jeden sypač, který místo začínal prosolovat. Když ale policisté vytvořili uličku pro projetí sypače, neukáznění řidiči za nimi zase tuto uličku zablokovali. Další hlídka proto najela se sypači na 78. kilometr a snažila se stejným způsobem projet a provést údržbu. Bránili tomu však neukáznění řidiči kamionů, kteří uvízli i v levém pruhu, kde neměli co dělat a svým jednáním se dopustili přestupku v dopravě. Před třiadvacátou hodinou jsme posypové vozy dostali do kritického místa na 82. kilometr ke koloně z protisměru, což vyžadovalo nejdříve mít celý úsek zcela zastavený, aby sypače mohly bezpečně přijet z protisměru a začít s údržbou komunikace. Kolem půl dvanácté v noci se provoz v místě podařilo obnovit a čelo kolony se začalo velmi pomalu rozjíždět. Naší snahou bylo, aby se z kolony dostala ven nejdříve osobní vozidla, neboť jejich posádky byly ve špatném psychickém stavu, neměly pití, jídlo a některým docházely pohonné hmoty. Lidé proto kontaktovali linku 158 s prosbou o pomoc,“ doplnila Dana Čírtková.
Poslední omezení bylo v tu dobu ještě na 80. kilometru, kde se sypač snažil komunikaci ošetřit a kolem půl druhé v noci se kolona velmi pomalu rozjížděla. Její rozjezd se protáhl od časných ranních hodin v neděli 24. prosince.

Úvodní ilustrační foto: archiv Vysočina-news.cz

  • Facebook
  • Twitter