Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Po sedmnácté začala v neděli v Havlíčkově Brodě letní žurnalistická škola

/
/
/
1051 Zobrazení



Necelé čtyři desítky mladých lidí z Česka a Slovenska se sjely v neděli 15. srpna do Havlíčkova Brodu na sedmnáctý ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského, do soboty 21. srpna se budou věnovat nejen světu médií, ale také kultuře a historii.

Od pondělního rána začali účastníci v šesti skupinách sbírat teoretické i praktické zkušenosti a v odpoledních a večerních hodinách je čekají setkání se zajímavými osobnosti nejen z České republiky. Mezi mladými účastníky ve věku od 16.00 do 26 let se i letos objevilo několik seniorních účastníků, protože projekt počítá v omezeném počtu i se zapojením učitelů všech typů škol.

úterý 17. srpna od 15.30 proběhne debata nazvaná Co by Karel Havlíček říkal na současnou satiru? Debatovat do Brodu přijedou spoluautor pořadu Šťastné pondělí na webu Seznam Zprávy Konstantin Sulimenko a Brigita Zemen, která se podílí na tvorbě pořadu Kokoti na neděli na Streamu.

Od 19.00 se uskuteční debata nazvaná Česká krajina ve stínu, inspirovaná českým snímkem Krajina ve stínu. Pokusí se pojmenovat příčiny toho, proč patří části českého a moravského pohraničí mezi regiony s negativními nej. Diskuse se zúčastní Andreas Wiedemann, německý historik, který mimo jiné vydal knížku Pojď s námi budovat pohraničí!, Petr Hlaváček, český historik, který se v Sudetech narodil a jejich dějinami a současností zabývá. Oba historiky doplní ekonom Štěpán Mikula, který se problematice věnuje po stránce ekonomické. Debatu bude moderovat redaktorka České televize a moderátorka Událostí Jana Peroutková.

Středa 18. srpna
nabídne pouze večerní debatu od 19.00 v rámci Večera s Aktuálně.cz nazvaná Střední a východní Evropa po třiceti letech od rozpadu SSSR. Martin Novák, novinář Hospodářských novin a Aktuálně.cz, si na Vysočinu pozval Siarheje Šupu, novináře z Rádia Svobodná Evropa a novináře Andreje Ramašeuského.
Ve čtvrtek 19. srpna odpoledne představí od 15.30 své profesní kariéry ve velkých médiích novinářka Eliška Nová, která píše pro Lidové noviny, editor Seznam Zpráv Petr Štěpán a redaktor TV PRAHA Lukáš Kubát ve druhém pokračování diskuse nazvané Letní žurnalistická škola jako brána do světa médií II., jejíž první část měla premiéru v roce 2020.

Od 19.00 pak čeká na účastníky i další zájemce Večer s Deníkem N nazvaný V jaké kondici přežilo české školství pandemii? Debatovat budou redaktorky Deniku N Adéla Skoupá a Markéta Boubínová a dva experti, Olga Kučerová, psycholožka a speciální pedagožka, která působí na Pedagogické fakultě UK, a Václav Korbel ze společnosti PAQ Research. Diskuzi moderuje Jana Ustohalová z Deníku N.


V pátek 21. srpna uzavřou program pro veřejnost odpolední diskuse nazvaná Jak pracují velké redakce s mladými novináři? Českou televizi bude zastupovat vedoucí Redakce denního zpravodajství Radek Šalša, TV Seznam vedoucí zpravodajství Pavel Cyprich a TV Nova představí reportérka Dominika Janochová, která má na starosti Nova Academy.
Na večer od 19.00 je připravena debata nazvaná Karel Havlíček a Rusko, která po druhé v programu letní školy připomene osobnost Karla Havlíčka Borovského. Před diskusí hostů uslyší návštěvníci speciální videoverzi debaty Martina Gromana a Michala Stehlíka z jejich cyklu Přepište dějiny, tentokrát právě s Karlem Havlíčkem speciálně připravené pro letní školu. Možná jejich pohled na osobnost českého novináře, myslitele a spisovatele 19. století inspiruje debatující i posluchače k řadě otázek a hledání odpovědí. Budou jimi historik Vratislav Doubek, slavista Peter Deutschmann a publicista Ivan Štern.
Hovořit by se mělo nejen o Havlíčkově proměně ze slavjanofila na austroslavistu, o mýtech, které na něj generace Čechů, ale i Rakušanů navršily, ale také o tom, proč jeho varování před chováním ruského státu ti, kteří se k němu neustále hlásí, nevnímají a svou chybu dokonce nepřiznají ani po letech.

Všechny besedy a přednášky jsou zdarma přístupné veřejnosti v uvedených časech v klubu Oko na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě.

  • Facebook
  • Twitter