Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Po deseti letech se změní starosta ve Světlé nad Sázavou

/
/
/
2140 Zobrazení



Není snad jediného obyvatele Světlé, který by ho neznal. Starostu Jana Tourka můžete potkávat na spoustě kulturních a sportovních akcí, které se na Světelsku každoročně konají. Po výsledcích loňských podzimních voleb a obsazení postu v Radě Kraje Vysočina se rozhodl své starostovské křeslo opustit.

Ve Světlé si tak budou muset zvolit po deseti letech nového starostu. Své působení na městském úřadě nám přiblížil Jan Tourek v krátkém rozhovoru.

Na světelské radnici jste působil čtrnáct let a z toho deset jako starosta, jak na své začátky vzpomínáte?
Samozřejmě jsem neměl tušení, do čeho jdu… Ale v začátcích jsem měl velké štěstí, že jsem měl po ruce Lenku Arnotovou (starostka města v letech 2006-2010 pozn. autora) a Josefa Böhma (starosta města v letech 2002-2006 pozn. autora), kteří mi mou práci velice ulehčili. Postupem času jsem se, jak se říká, v tom naučil plavat 😊.

Jak moc se podle Vás Světlá za ty roky změnila?
Jsem přesvědčen, že hodně. Zvláště za poslední roky – nemyslím tím jen díky mně. Jedni a ti samí lidé Světlou kontinuálně zlepšují už dvacet roků. Víte, toto je velmi důležité, protože osobně znám města, kde se vedení mění každé čtyři roky a ti noví vše připravované zahodí a vytvářejí své vlastní plány. Tato města se točí v kruhu a je na ně smutný pohled. Také vidím, že každým rokem Světlé zbývá trochu víc peněz, něž tomu bylo v letech dřívějších, a to se pak na městě projevuje. Kdo chce vidět všechny změny, tak je vidí. Kdo je vidět nechce, bohužel nevidí nic.

Světlá má i díky Vám moderní sportovní halu, jak moc náročné bylo její vybudování?
Vybudování haly byla pro mě jednoznačně radost. Je mnoho projektů, které jsou náročné, je okolo nich spousta otazníků, nestíhají se termíny, zatímco u sportovní haly se toto nikdy nestalo. Od samotného projektu po realizaci nebyl téměř žádný problém. Samozřejmě drobnosti se vyskytly, ale to se u stavby za sto milionů korun objevit musí. Ve výsledku to byla opravdu radost a výsledek je nádherný.

Máte ještě nějaký projekt nebo představu, kterou chcete ve Světlé před Vaším odchodem dokončit?
Přímo dokončovat nic nebudu. Moc bych si přál, aby se městu podařilo hezky udělat náměstí a celkově centrum s přilehlým okolím podél řeky (Pěšinky). Do budoucna to bude krásná dominanta města. Samozřejmě bych byl moc rád, aby se podařilo přemostit řeku mezi nádražím a sklárnami. Tím se centru Světlé výrazně odlehčí především od nákladní dopravy.
Také bych si přál, aby k nám přišlo více soukromých investorů – jak na výstavbu rodinných domků, tak bytových domů. Také budu moc rád, až v průmyslové zóně vyroste další firma, která zaměstná zdejší lidi. Protože toto vše dohromady bude znamenat, že Světlá má budoucnost, a bude dále růst.


Jako starosta jste měl také spoustu povinností, co Vám bude nejvíc chybět?
Nejvíc mi bude chybět náš kolektiv. Myslím, že ať už se jedná o úřad, nebo kulturní zařízení, sociální centrum, sportovní zařízení, nebo technické služby, vytvořil se zde skvělý tým lidí, který táhne za jeden provaz. Lidé, kteří pro město pracují, prokázali, že si zaslouží být na svých pozicích, svou práci odvádějí dobře, a to je vidět i na městě a jeho strategii, která se dlouhodobě naplňuje.
Také mi bude chybět rychlost v jednání. Na městě je plánování a vyřešení problému mnohem rychlejší než na úrovni kraje. Například jeden den se bavíte o něčem v radě města a za půl roku okolo jdete a vše je hotovo. Tak to mám rád.

V čem teď bude jiná Vaše práce?
Především v tom, že se výrazně omezí rozsah mé práce. Na kraji mě bude čekat problematika sociálních služeb, zatímco na městě se řeší vše – od svozu odpadu po školství.

Už jste přemýšlel o svém nástupci?
O nástupci jsem přemýšlel dlouho. Přál bych si, aby se jím stal František Aubrecht, kterého mám lidsky rád a je to člověk s obrovským morálním kreditem a velkým přehledem o městě. Koneckonců, radním byl už čtyři roky předtím, než jsem přišel na radnici já. Působíme spolu už deset let v radě města a vím, že na to má. Přeji mu, pokud bude zastupiteli zvolen, aby ho starostování bavilo a aby se na práci a lidi okolo sebe těšil tak, jak jsem se těšil já.

Co byste vzkázal ještě z funkce starosty obyvatelům Světlé?
Světelákům bych chtěl vzkázat, aby byli hrdí na svoje město. Já na Světlou hrdý jsem. Je to moje rodné město, mám ho rád a chci zde prožít většinu svého života a doufám, že nikdy nebudeme muset čelit žádným ošklivostem. Přál bych si, aby si zde lidé vzájemně rozuměli, chápali se a měli se ve vzájemném respektu. Také bych chtěl, aby zde měli občané dostatek dobré práce a kvalitní služby s aby Světlá byla vždy něčím nevšední a neustále překvapovala – třeba jako letos překvapila a potěšila vánoční výzdobou.

  • Facebook
  • Twitter