Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pneumologové na Vysočině vyšetřili plíce 45 lidem

/
/
/
677 Zobrazení



Při dnu otevřených ambulancí v rámci Týdne idiopatické plicní fibrózy (IPF) zachytili pneumologové na Vysočině několik lidí s plicními chorobami. Nejčastěji našli chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN), podezření na nebezpečnou idiopatickou plicní fibrózu nezaznamenali.

Specialisty v Jihlavě, Novém Městě na Moravě a Třebíči navštívilo bez nutnosti žádanky od praktického lékaře 45 zájemců.

Plicní oddělení Nemocnice Jihlava v rámci preventivní akce navštívilo asi 25 pacientů. „U několika z nich bylo vysloveno podezření na chronickou obstrukční plicní nemoc a naplánováno další došetření. Ve srovnání s IPF je CHOPN významně příznivější diagnóza. Obzvláště v případě, kdy tito pacienti provedou nezbytná preventivní opatření a zahájí léčbu v časném stadiu tohoto onemocnění,“ upozornil primář Jiří Pejchal.

Pneumologové na Vysočině vyšetřili plíce 45 lidem

Den otevřených dveří v rámci Týdne IPF uspořádali pneumologové v České republice už potřetí. „V roce 2017 jsme takto zachytili šest lidí s podezřením na IPF,” říká předsedkyně ambulantních pneumologů Ivana Čierná Peterová a doplňuje: „Lidé by se ale měli o své zdraví starat celoročně. Pokud někdo dlouhodobě kašle nebo se zadýchává, měl by navštívit svého praktického lékaře kdykoliv během roku. Ten jej vyšetří a v případě podezření na plicní onemocnění odešle ke specialistovi.“

Podle Martiny Vašákové, přednostky Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy České pneumologické a ftizeologické společnosti je včasné určení diagnózy pro nemocné naprosto zásadní. „V časných a málo pokročilých fázích nemoci totiž umíme plicní fibrózu a úbytek plicních funkcí zpomalit podáním účinných léků. Proto by ambulantní lékaři měli při prvním podezření okamžitě pacienta odeslat do některého ze 17 Center pro diagnostiku a léčbu intersticiálních plicních procesů, kam nyní doputuje pouhá polovina z odhadovaných 2000 pacientů s IPF,“ doplňuje Martina Vašáková.

IPF poškozuje plicní sklípky, a tak postupně ubírá plochu k dýchání. Bez léčby zbývají nemocnému asi tři roky života. Na IPF v České republice ročně zemřou desítky lidí, přičemž část z nich se vůbec nedostane k dostupné léčbě. Včasné určení diagnózy i zahájení léčby přitom nemocným může zachránit roky kvalitního života, případně se mohou dočkat transplantace plic.

O idiopatické plicní fibróze (IPF)
Idiopatickou plicní fibrózou trpí na světě odhadem pět milionů lidí. Převážně se vyskytuje u lidí nad 45 let, spíše u mužů. Důvody vzniku nemoci nejsou známy. K jejímu rozvoji může přispět kouření a práce v prašném prostředí, u určitého druhu onemocnění hraje roli i dědičnost. Nejčastějšími příznaky jsou dušnost při námaze nebo kašel, případně obojí. Někdy se přidává také únava, nevýkonnost, tzv. paličkovité prsty a méně často hubnutí. Pacienti v raných stádiích choroby nemusí dokonce pociťovat žádné velké obtíže a na nemoc se může přijít náhodně při poslechu plic fonendoskopem nebo při rentgenu.
Léčbě IPF se v ČR věnuje 17 specializovaných center. Včasné zjištění léčby může výrazně prodloužit délku života pacienta i jeho kondici. Dostupná léčba nemoc zpomaluje a tlumí, konečnou nadějí zůstává transplantace plic.

Více informací na www.plicnifibroza.cz.

  • Facebook
  • Twitter