Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Plachtařský pohár Vysočiny 2018 v Havlíčkově Brodě

/
/
/
1632 Zobrazení



Na letišti v Havlíčkově Brodě se ve dnech 21. až 28. července uskutečnil Plachtařský pohár Vysočiny 2018. Havlíčkobrodský Aeroklub soutěž uspořádal společně s Aeroklubem Praha Letňany. Celkem se zúčastnilo 65 startujících, v klubové třídě 48 a v kombinované 17.

Plachtaření není jen doménou mužů, protože v klubové třídě soutěžily i tři ženy: Yvona Vyhnánková z Aeroklubu Olomouc, Jana Krejčová z Aeroklubu Křižanov a Šárka Lochová z Aeroklubu Šumperk. V Havlíčkově Brodě se setkali začátečníci i zkušení plachtaři. Nejstarším byl domácí Ivan Kuželka a málokdo by mu hádal rok narození 1945. Mezi nejmladší patřil Lukáš Čapek z Aeroklubu Praha – Letňany s rokem narození 1992.

Každé ráno bylo připraveno 65 kluzáku na start soutěže

Plachtařský pohár Vysočiny (PPV) už se stává tradiční soutěží, letos to byl už šestý ročník. „Po osm dní se budou v závislosti na počasí létat soutěžní úlohy, při kterých bude nutné soutěžní bezmotorová letadla vytáhnout do startovní pásky ve výšce 600 metrů nad zemí vlečnými motorovými letouny. Přesný počet letových dní závisí na počasí a není dopředu znám, nicméně zvýšený počet startů se omezí na cca jednu až dvě hodiny denně mezi 11.00 až 14.00. I když touto činností nebudou přímo porušovány hlukové limity, žádáme o shovívavost obyvatele v blízkosti letiště v souvislosti se zvýšenou hlukovou zátěží,“ uvedl v úvodu soutěžního týdne Jan Kantor, ředitel PPV, člen Aeroklubu Praha – Letňany.

Ivan Kuželka z Aeroklubu Havlíčkův Brod

Hlavním cílem soutěže bylo vyhlásit vítěze PPV pro kluzáky ve třídách klub s handicapem a kombi s handicapem. Během závodu byly vyhlašovány tyto letové úkoly: soutěžní rychlostní lety po deklarované trati (racing task) a rychlostní úloha přes určené prostory (speed task – assigned area).
Celkovým vítězem soutěže se stal závodník s nejvyšším součtem bodů ze všech soutěžních dní.
Výsledky klubové třídy: 1. Petr Hofman – Aeroklub Praha – Letňany 2. Jan Zahrádka – Aeroklub Hodkovice 3. Michal Koďousek – Aeroklub Jaroměř.
Výsledky kombinované třídy: 1. Jan Borůvka – Aeroklub Jičín 2. Josef Bušek a Petr Sochor – Aeroklub Hosín 3. Zdeněk Borůvka – Aeroklub Jičín.
„Při PPV jsem nalétal něco přes 28 hodin a 2077 kilometrů, nejdelší let byl 400 kilometrů a dvakrát byl otočný bod v Rakousku,“ zhodnotil soutěž Ivan Kuželka.

  • Facebook
  • Twitter