Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pivovar Jihlava slaví 160 let. Pivovarští obdarovali milovníky piva i sebe výročním ležákem

/
/
/
1711 Zobrazení



Výročí 160. let od svého založení slaví v letošním roce pivovar Jihlava patřící do skupiny Pivovary Lobkowicz Group. Při této výjimečné příležitosti sládci připravili speciální dárek jak pro milovníky piva, tak i pro sebe.

První slavnostní naražení sudu s výročním ležákem se uskutečnilo v areálu pivovaru s patronkou, paní ježkovou, Hermiónou. Výroční sudový ležák, připomínající 160letou historii pivovaru Ježek, se vyznačuje příjemnou hořkostí, plností, perfektním řízem a výbornou pěnivostí.

„Jsme pokračovateli 160leté pivovarské tradice v Jihlavě, máme obdivuhodný historický pivovar a především máme skvělé pivo s puncem nezaměnitelnosti. To je důvod k oslavě a k napití se chmelového moku. Ten výroční v sobě ponese jemnost žateckých chmelů, extra porci sladu a sílu pivovarského řemesla. Tak tedy: Dej Bůh štěstí,“ dodává sládek Richard Procházka.

Jihlavské pivo je na Vysočině tradičním, oblíbeným a často vyhledávaným nápojem. Patrně nejstarší písemnou zprávou o jihlavském sladovnictví a pivovarnictví je zmínka v městské knize z první poloviny 14. století. První skutečná sladovnicko-pivovarská statuta byla potvrzena městskou radou Jihlavy v roce 1531. Počet 123 sladovnických domů s právem várečným pak uvádí Jihlavská statuta potvrzená Marií Terezií v roce 1748. Historický vývoj vrcholí rokem 1859, kdy se usnesli jihlavští sladovníci uzavřít poslední čtyři pivovárky a vybudovat společný moderní pivovar. Nový pivovar, jako pokračovatel jihlavského právovárečnictví, byl slavnostně otevřen 4. dubna 1861. Pivovar sám však za rok svého vzniku označuje rok 1860, kdy začal fungovat jako významný hospodářský subjekt.

Symbolem jihlavského pivovaru je ježek. Jméno Ježek je odvozeno od znaku města Jihlavy, na němž se ježek vyskytuje. To souvisí s německým jménem Jihlavy: Iglau (něm. Igel = ježek).

  • Facebook
  • Twitter