Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Pasivní domy se otevřou v celé republice, k vidění budou také na Vysočině

/
/
/
280 Zobrazení



Mezinárodní akce Dny pasivních domů se uskuteční také na Vysočině od pátku 10. do neděle 12. listopadu, kdy se po celém Česku otevírají pasivní domy. Pořadatelé zvou všechny zájemce o zdravé a energeticky úsporné bydlení, kteří budou mít možnost navštívit také dům bude také na Vysočině.

Kromě Vysočiny se akce uskuteční také v Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji a v Praze. Akci koordinuje nezávislé profesní sdružení Centrum pasivního domu a je pro návštěvníky zdarma.

Pasivní domy charakterizuje zdravé a komfortní vnitřní prostředí, extrémně nízké náklady na vytápění, stálý přívod čerstvého vzduchu, vysoká tepelná pohoda v místnosti a příjemné teploty v zimě i v létě – domy se nepřehřívají. Domy díky nízké potřebě energie využívají obnovitelné či alternativní zdroje a řízené větrání s rekuperací tepla. Roční potřeba tepla či chladu je 3x až 4x nižší než u běžné novostavby, investiční náklady přitom bývají podobné nebo jen mírně vyšší (o 5-10 %). Může jít o dřevostavby i zděné domy. Protože pasivní domy splňují vysoké požadavky na energetickou náročnost, mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, které pomohou stavebníkům vícenáklady dofinancovat. Pasivní domy také ukazují cestu, jak adaptovat budovy na změnu klimatu a jak naplnit stále přísnější legislativní požadavky na nové budovy, které budou muset postupně dále snižovat emisní zátěž z vytápění i z celého svého životního cyklu.

  • Facebook
  • Twitter