Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Parkování zdarma v Jihlavě od Velikonoc

/
/
/
610 Zobrazení



Parkování zdarma, rozšíření lokalit s parkovacími zónami, výhody pro zdravotně postižené, víc času pro rezidenty v oranžovém režimu nebo jednosměrně zprůjezdněné Masarykovo náměstí – to jsou hlavní připravované dopravní novinky v Jihlavě.

Neděle a svátky zdarma
Na parkovištích v oranžovém a fialovém režimu, tedy například na Masarykově náměstí, kolem kina Dukla, na třídě Legionářů nebo u městského nádraží, bude od Velikonoc nově možné v neděli a o svátcích parkovat zdarma. „Během nedělí zaznamenáváme na těchto parkovištích obsazenost kolem 25 %. Tři čtvrtiny míst jsou tak volná a my je nově nabídneme návštěvníkům k bezplatnému parkování. Jiná situace je v modrém režimu. Ten je i v neděli naplněn na nejméně 80 % a volné parkování v něm není možné, abychom kapacity udrželi pro místní,“ uvedl k první změně primátor města Petr Ryška.

Město také prověřovalo možnosti volného parkování už v sobotu odpoledne. „Z dat monitorovacího auta ale vyplývá, že to není možné, protože vytížení oranžových a fialových parkovišť v sobotu odpoledne je velmi vysoké, v okolí centra města i přes 60 %,“ dodal primátor.

První dvě hodiny zdarma
Návštěvníci úřadů, kulturních institucí a sportovišť nově získají dvě hodiny parkování zdarma ve fialovém režimu. Fialový režim je v místech, kde je víc parkovacích míst než potřebují místní obyvatelé a podnikatelé. V současné době například za domem kultury (oblast 03) nebo u hokejbalového hřiště v ulici Karolíny Světlé (oblast 04). „Volné kapacity tady nabídneme návštěvníkům, kteří sem jedou na nákup, za kulturou, na úřad nebo za sportem,“ uvedl primátor.

Pro čerpání dvou hodin zdarma bude nutné standardně získat oprávnění v parkovacím automatu nebo v aplikaci EasyPark. Ty nechají jedno auto parkovat zdarma na dvě hodiny vždy jednou za 24 hodin – a to v každé oblasti, ve které fialový režim je.

Teoreticky tak bude možné bezplatně dopoledne zaparkovat na dvě hodiny u domu kultury a večer jet stejným autem na dvě hodiny na trénink k autobusovému nádraží. Fialové zóny budou na jaře postupně přibývat i v nových oblastech.

  • Facebook
  • Twitter