Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Parkování v Jihlavě čekají od května změny

/
/
/
552 Zobrazení



Jihlava připravuje nový systém parkování. Jeho spuštění v centru města a přilehlých oblastech, které zahrnují asi osm tisíc obyvatel a 3700 parkovacích míst, je plánováno už na letošní květen.

Statutární město Jihlava připravuje nový systém parkování. Od května 2023 bude spuštěn v centru města a přilehlých oblastech, v dalších měsících a letech bude postupně rozšiřován i do dalších částí Jihlavy.

Důvodem změn je neustále se zvyšující počet aut. Každý rok je ve městě nově zaregistrováno téměř 700 osobních vozů. Na každých 1000 obyvatel tak bylo k 31. prosinci 2022 už 531 aut. Před šesti lety to přitom bylo o 84 méně.

Ve městě není k dispozici dostatek parkovacích ploch ve veřejných prostorách, ani není v sílách města každoročně vystavět 700 nových parkovacích míst. „Potřeba by na ně byla plocha stejně velká jako polovina Masarykova náměstí a stálo by to nejméně sto milionů korun,“ uvedl radní David Beke.

Pro stávající parkovací stání ve veřejném prostoru je třeba zavést pravidla, upřednostnit na nich místní obyvatele a podnikatele a umožnit parkování i ostatním návštěvníkům – po úhradě krátkodobých parkovacích oprávnění. 

 Z financí, které město získá při provozu nového systému parkování, budou hrazeny projekty a investice, které zlepší dopravu ve městě. 

Co hlavního se změní se zavedením nového systému? Co se změní rezidentům a abonentům? Odpovědi na otázky najdou zájemci na aktualizovaném webu www.jihlava.cz/parkovani.

  • Facebook
  • Twitter