Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Oslavy 150 let dřevařské výroby ve Ždírci nad Doubravou

/
/
/
451 Zobrazení



V sobotu 17. června proběhnou oslavy 150 let dřevařské výroby ve Ždírci nad Doubravou. Při této příležitosti budou pro veřejnost otevřeny výrobní prostory závodu Stora Enso a zpracování dřeva tak mohou zájemci poznat na vlastní oči. Zároveň se návštěvníci mohou těšit na zábavně-vzdělávací program i mimo výrobní areál.

Kulaté výročí spolu s pilou slaví i celý Ždírec, který je právem nazýván hlavním městem dřevařského průmyslu v České republice. Pro město byla dřevařská výroba významná už na svém počátku, kdy zde našly zaměstnání desítky místních obyvatel. V současné době patří zdejší závod k nejmodernějším v Evropě, výrobky vyváží do celého světa a zaměstnává více než 250 lidí.

Oslavy budou probíhat po celou sobotu 17. června a vstup je zdarma.

Dopolední program
Den otevřených dveří v závodě Stora Enso
9.00–13.00
Všichni zájemci budou mít možnost prohlédnout si výrobní haly a nejmodernější techniku, která se používá jak v závodě, tak i v lese. Na simulátorech harvestoru si mohou vyzkoušet, jak nelehká je práce obsluhy tohoto stroje. Nejmenší návštěvníci si budou moci vyrobit krmítko či budku pro ptactvo. Z bezpečnostních důvodů je do areálu podniku zakázán vstup dětem mladším pěti let!

Odpolední program
Fire aréna
14.00–17.00
Nadace dřevo pro život si nejen pro děti připravila řadu edukativně-zábavných stanovišť. Zde si budou moci návštěvníci vyzkoušet simulátory harvestoru a v rámci naučné stezky v lese změřit strom jako opravdoví lesníci. Dozvědí se, jak musí lesníci plánovat a jaké mapy pro svou práci používají. Nebude chybět ani ukázka výroby mastičky ze stromu. I sportovci si přijdou na své – budou si moci zaběhat v dřevácích či vyzkoušet chůzi na dřevěných podložkách. Pro milovníky výtvarného umění budou připraveny dílničky s kreslením na dřevěné kuláčky.
Součástí odpoledního programu bude výstava vývoje motorových pil v ČR a také historie, současnosti i budoucnosti Stora Enso.
Děti si budou moci nechat namalovat obličej či si zaskákat na obřích skákacích hradech.

Timber sport
Pro dospělé návštěvníky, ale i jejich menší doprovod si připraví program mistři práce s motorovými pilami. Bude možno zhlédnout ukázky přesekávání ležícího kmene, sekání stojícího kmene, řezání ruční pilou, řezání létajících kotoučů, házení sekyrou, odvětvování, kácení na přesnost, řezání nejvýkonnější pilou na světě Hot saw či královskou disciplínu Spring board čili sekání kmene ve výšce. Do některých disciplín se budou moci zapojit i sami návštěvníci. Za svou odvahu potom získají upomínkové předměty.
Nebudou chybět stánky s občerstvením.

Večerní program
Fire aréna
17.00–1.00

Večerní část odstartuje kapela Telegraf. Bude následovat slavnostní zahájení s jednatelem Stora Enso v České republice panem Františkem Víchou, ředitelem závodu Martinem Brebisem a starostou města Ždírec nad Doubravou panem Bohumírem Niklem. V rámci tohoto bloku bude pokřtěna kniha, která mapuje celý vývoj ždíreckého závodu. Na křest naváže vystoupení skupiny Zakopanej pes. Zlatým hřebem celého večera bude vystoupení kapel Queenie a Buty.

  • Facebook
  • Twitter