Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlava bude mít biografický slovník

/
/
/
265 Zobrazení



První díl Biografického slovníku Jihlavy vyjde v roce 2026. Na jeho tvorbě se budou mimo jiné podílet lidé z Masarykovy univerzity, Státního okresního archivu Jihlava, Muzea Vysočiny nebo z oblastní galerie.

Začíná tvorba Biografického slovníku Jihlavy. Dílo naváže na úspěšnou publikaci Dějiny Jihlavy a klade si za cíl rozšířit stav poznání významných osobností spojených ve svém životním příběhu s městem a blízkým okolím. Kniha bude určena jak pro odbornou, tak i laickou veřejnost.

První díl Biografického slovníku Jihlavy by měl vyjít v roce 2026. „Dílo bude obsahovat biografii obyvatel Jihlavy, kteří ve svém životě dosáhli významného úspěchu v některém oboru lidské činnosti. Ať už jsou to rodáci nebo lidé s městem a okolím spojení v pozdější fázi svého života. Řada jihlavských osobností má totiž daleký přesah mimo město. Často jde o lidi až světového záběru,“ uvedl vedoucí autorského kolektivu Lukáš Fasora, profesor Masarykovy univerzity. Vydání druhého dílu je v plánu na rok 2028. Město za dílo zaplatí necelé tři miliony korun.

V knize bude obsažen život zhruba 200 osobností. Chybět nebudou ani lidé, kteří Jihlavu proslavili v posledních třiceti letech. „Dopředu říkáme, že jsou mezi nimi i kontroverzní lidé. My si ale myslíme, že v Biografickém slovníku Jihlavy mají své místo,“ doplnil Lukáš Fasora. „Nechal jsem autorům – co se výběru osobností týče – volnou ruku, plně jim důvěřuji. I když vím, že někteří lidé vzbudí u veřejnosti rozporuplné pocity,“ doplnil profesora Masarykovy univerzity primátor Jihlavy Petr Ryška.

V dějinách města existuje několik fenoménů neboli uzlových bodů, které pozici města v dobových sociálních sítích posilovaly a znamenaly často milník v kariéře zajímavých osobností. Těm bude v díle věnována zvláštní pozornost. Ať už jde o těžařství a s ním spojenou správu ve středověkých raně novověkých dějinách. V raně novověké a moderní éře školství, jihlavské církevní instituce se specifickými sítěmi kontaktů a národní hnutí 19. a 20. století s vazbami na střediska v Praze nebo Vídni.

Ve Slovníku se objeví jména jako Josef Höfer – zemědělský reformátor, který stál za rozvojem zemědělského školství, Emmerich Czermak, absolvent jihlavského gymnázia, který byl ministrem v meziválečném Rakousku nebo Anton Gregor Dankovský – významný filolog.

První díl Biografického slovníku Jihlavy vyjde v nákladu 1500 kusů a bude mít 700 tiskových stran. Na jeho tvorbě se budou podílet odborníci mimo jiné z Masarykovy univerzity, Státního okresního archivu Jihlava, Muzea Vysočiny Jihlava nebo z Oblastní galerie Vysočina v Jihlavě.

  • Facebook
  • Twitter