Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Odhalení uměleckých děl na hladině rybníka ve Žďáře uvede největší hasičská fontána

/
/
/
943 Zobrazení



Netradiční vernisáž děl sochařů Rakušana Petra Bergera a Čecha Václava Kyselky si připravili ve Žďáře nad Sázavou. Díla plující na pontonech na hladině Konventního rybníka pod kostelem na Zelené hoře uvede v neděli velkolepá hasičská fontána. Akce je součástí oslav tří set let od posvěcení Santiniho kostela.

Dvě stovky hasičů za pomoci 50 proudnic, světel a doprovodu hudby vytvoří velkolepou podívanou. Letos jde o největší akci svého druhu v Česku. K živé vodní fontáně hasiči použijí to, co k běžné práci – přenosná požární čerpadla, požární hadice, požární proudnice. Městské jednotce pomůže zhruba čtyřicítka sborů ze Žďárska a Jihlavska, přijedou také čtyři sbory z Ústí. Právě ty posledně jmenované stojí za spolkem Hasičské fontány. „V roce 2018 jsme se zúčastnili hasičské fontány ke 100. výročí republiky, chtěli jsme si to zopakovat a hlavně přenést do Žďáru. Výročí Santiniho kostela byla ideální příležitost,” říká David Partl, který šéfuje žďárským dobrovolným hasičům.

Hasičská fontána symbolicky odhalí plovoucí díla uměleckého experimentu Pocta baroku. Dva sochaři, Čech Václav Kyselka a Rakušan Peter Berger, vytvořili přímo pro tuhle příležitost umělecká díla z kovu a dřeva, ta budou měsíc k vidění na hladině rybníka. „Z kovové kari sítě jsem vytvořil tři objekty, kvádry v duchu soudobé architektury, které ale v sobě ukrývají barokní tvary a spojí se v pomyslný portál. Minulost ovlivňuje současnost, ať chceme, nebo ne,” objasňuje Berger. Projekt Pocta baroku je součástí oslav Santini300 a je komponovaný jako pocta Santinimu v bezprostřední blízkosti jeho vrcholného díla – poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Program
Zámek Žďár / terasa
19.00 – 20.15 koncert BAWTUQUINHAS PBS – afrického souboru z Kapverdských ostrovů
19.00 workshop – příprava tradičního pokrmu Kapverdských ostrovů

Konventní rybník
20.15 – 20.50 – představení děl na hladině rybníka
21.00 – 21.15 – hasičská fontána

  • Facebook
  • Twitter