Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Obdivovatelé Santiniho se sejdou ve Žďáře nad Sázavou

/
/
/
505 Zobrazení



O víkendu 15.-17. září se ve Žďáře nad Sázavou koná setkání turistů a geocacherů MegaEvent Santini 2023. Akce je vyvrcholením celoročního seriálu 12 akcí Putování za Santinim na místech významných Santiniho staveb po celé České republice, jehož cílem bylo přiblížit dílo význačného českého barokního architekta Jana Blažeje Santini Aichla při příležitosti 300. výročí jeho úmrtí v letošním roce.

Projekt připravil KČT, oblast Vysočina připravil společně s KČT, odbor GeoCesty Štoky a za podpory Spolku Putování za Santinim a byl zařazený mezi významné akce KČT v roce 2023. Zcela jedinečná akce začne v pátek 15. září v samém srdci města Žďáru nad Sázavou, kde ve dvorním traktu secesní perly Veliš dojde v 18.30 k symbolickému zahájení. Ještě před tímto setkáním budou mít účastníci možnost komentované prohlídky kostela Nejsvětější Trojice, jedné z památek
se Santiniho stopami.

V sobotu 16. září se na terase žďárského zámku uskuteční hlavní program akce, který bude oslavou Santiniho díla a návštěvníky provede po jeho stavbách ve městě pod památkou UNESCO, poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Registrovaní návštěvníci akce budou mít příležitost navštívit vybrané památky a muzea za snížené vstupné a také se budou moci zúčastnit přednášek pana Stanislava Růžičky, předsedy Spolku Putování za Santinim, které se budou konat od 11.00 a od 14.15 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše.

Santini 2023 Kutná Hora – Sedlec

MegaEvent začíná v 10.00 a pořadatelé zvou k návštěvě nejen turisty a geocachery, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, které Santiniho dílo oslovuje a zajímá. K této příležitosti byla vydána datovaná absolventská vizitka, kterou lze získat pouze na této akci, a také další zajímavé sběratelské suvenýry. Ve 13.00 proběhne slavnostní srocení účastníků, na kterém slíbil svou účast hrabě Constantin Kinský a další zajímaví hosté.

Setkání budeš zakončeno v neděli nejprve tzv. CITO eventem, tedy akcí na podporu životního prostředí. Sraz je v 9.00 na parkovišti před zámkem a jednotlivé skupinky se rozejdou do různých směrů města, aby mu ve vybraných lokalitách ulevili od odpadků. V poledne se pak účastníci provedou společný výstup na Zelenou horu od Konventského rybníka, udělají si hromadný snímek a zamávají megaeventu i městu na rozloučenou.

  • Facebook
  • Twitter