Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O víkendu na památky v Jihlavě i na Vysočině zdarma

/
/
/
842 Zobrazení



Třicátý ročník Dne otevřených dveří památek se letos opět uskuteční společně s jedenáctým ročníkem Dne zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina. Brány významných jihlavských památek se pro návštěvníky zdarma otevřou v sobotu 5. září.

Doprovodný program na Masarykově náměstí v Jihlavě nabídne jarmark nebo výstavy zemědělské či hasičské techniky.
Počet významných míst, které lze zdarma na Den otevřených dveří památek v Jihlavě navštívit, každoročně stoupá. Mezi ty nejvýznamnější pro letošní 30. ročník patří například nově opravený krov kostela sv. Jakuba Vyššího, historická budova radnice, kde současně probíhá i výstava historických fotografií Před branami města, nebo Jihlavské podzemí i s krytem civilní obrany. Na 5. září je připraven také program na Masarykově náměstí v rámci 11. ročníku Dne zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina.

„Osobně bych doporučoval se při Dni otevřených dveří památek zaměřit také na movité památky, které budou díky otevřeným dveřím nemovitých památek přístupné a lze si je prohlédnout. Konkrétně například v kostele sv. Ignáce se nachází sousoší Jihlavská pieta, které je zapsané na seznamu movitých národních kulturních památek,“ pozval náměstek primátorky pro oblast Městské památkové rezervace Martin Laštovička.

Slavnostní zahájení proběhne v sobotu 5. září v 10 hodin ráno, kdy bude primátorkou města za tance souboru Pramínek Jihlava předána dožínková kytice. Kromě památek si budou návštěvníci v rámci Dožínek prohlédnout na Masarykově náměstí také zemědělskou techniku nebo vybavení dobrovolných hasičů z Bedřichova v Jihlavě, kterým bude při zahájení předán požehnaný prapor.

Hudební doprovod bude i tentokrát plný tance a tradičních krojů. Již od dopoledne bude probíhat přehlídka krojovaných dechových hudeb, a to například v podání Cimbálové muziky Aleše Smutného s Karlem Hegnerem, či kapel Vrchovanka, Krajanka nebo Žadovjáci.

Samozřejmostí je jarmark, ukázky dobových řemesel, řezbářská show nebo venkovní hry pro děti dospělé, kteří se budou moci podívat také na makety hospodářských zvířat v životní velikosti nebo se projet na živém poníkovi ze Zámecké stáje Plandry.

Některé instituce navíc pořádají speciální prohlídky s komentáři – zpoplatněné či zdarma. Veškeré informace lze najít zde nebo na letáčku, který je k dostání na turistickém nebo městském informačním centru v historické budově radnice na Masarykově náměstí.

„Na tuto akci bude navazovat další významná událost – Výroční konference Sdružení historických měst a sídel Čech, Moravy a Slezska, která se uskuteční 15. a 16. října. Třídenní program bude věnovaných přednáškám či workshopům na téma Revitalizace historických center,“ doplnil Martin Laštovička.

  • Facebook
  • Twitter