Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O původu Jaroměřic na Moravě

/
/
/
360 Zobrazení



Barokní operu O původu Jaroměřic na Moravě pojednávající formou hrdinské báje o zabitém jelenovi a o založení města Jaroměřice nad Rokytnou zhlédli diváci dalšího koncert Hudebního festivalu Petra Dvorského v pondělí 14. srpna večer v jaroměřickém zámeckém parku.

Večer byl završením pětiletého cyklu věnovanému hudebnímu skladateli Františku Antonínovi Míčovi, který k této opeře složil hudbu, ideový koncept je dílem hraběte Johanna Adama Questenberga, který měl Jaroměřice ve svém vlastnictví. Opera je původně komponována na italské libreto. Z autografní partitury se ve Vídni dochoval jen první a druhý akt, ovšem i s podloženým českým textem, takže diváci v jaroměřickém zámeckém parku slyšeli operu v podání hudebního souboru Ensemble Damian z Olomouce v češtině. České libreto třetího aktu vzniklo podle dobového tisku italského libreta G. D. Bonliniho. Kde jinde by měla opera zaznít, než v místě, které samo o sobě iniciovalo její vznik.

  • Facebook
  • Twitter