Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O kouzlu objevování Egypta ve Žďáře

/
/
/
466 Zobrazení



Regionální muzeum města Žďár nad Sázavou v květnu pořádá v květnu výstavu nazvanou Kouzlo objevování. Od hieroglyfů k Tutanchamonovi, slavnostní vernisáž se uskuteční v rámci Mezinárodního dne muzeí ve čtvrtek 18. května od 17.00.

Expozici připravil Český egyptologický ústav k loňským výročím dvou set let od rozluštění hieroglyfů Jeanem-Françoisem Champollionem a stu let od objevu Tutanchamonovy hrobky v Údolí králů Howardem Carterem. Návštěvníci se mohou těšit na svítící kopii Rosettské desky, seznámí se s vývojem egyptského písma i s postupem, kterým ho Champollion rozluštil, vstoupí do makety Tutanchamonovy pohřební komory, proniknou do tajů mumifikace.

Výstavu doplní repliky plastik egyptských božstev, které zapůjčilo Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Chybět nebudou ani různé interaktivní prvky pro malé i velké, mezi nimi například zkouška psaní hieroglyfickým písmem.
Během slavnostní vernisáž návštěvníky výstavou provedou pracovníci Českého egyptologického ústavu.

  • Facebook
  • Twitter