Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nový památník v Kalištích, připomene uplynulé století i Mahlera

/
/
/
965 Zobrazení



Další žulový monument odhalí o posledním říjnovém víkend havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák, tentokrát půjde o památník v Kalištích na Pelhřimovsku.

„Žulový a vysoký 270 cm památník zobrazuje lva na líci a orla vzhůru nohama na rubu. Oba symboly jsou propojené zborcenými plochami na bocích vrchního monolitu z lomu Horka, kde žlutá žula (lev) přechází v modrošedou (orel). Na textovém pilíři z lipnické žuly je použit jako motto úryvek z Mahlerovy partitury z nečíslované symfonie Píseň o zemi. Gustav Mahler sice zemřel už v roce 1911, ale jeho hudba byla z velké části vizionářskou předpovědí tragických událostí 20. století, které odstartovala první světová válka,“ vysvětluje tvůrčí záměr Radomír Dvořák.

Památník bude umístěn v pátek 26. října odpoledne naproti Mahlerovu domu, jeho pozadí bude tvořit starý sad s průhledem k jihu do volné krajiny „Noty a písmo precizně provedl můj stálý spolupracovník Milan Krpálek. Dílo bylo realizováno v areálu firmy Granit Lipnice, kde mám svou kamenosochařskou dílnu, od března 2018,“ dodal Radomír Dvořák. Slavnostní odhalení se uskuteční v neděli 28. října ve 14.30.

Pozvánka na akci

 

  • Facebook
  • Twitter