Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Novou cyklostezku v Jihlavě dokončili s půlročním předstihem

/
/
/
770 Zobrazení



Od pátku 11. listopadu je v režimu předčasného užívání cyklostezka G04 vedoucí podél řeky Jihlavy mezi Mlýnskou a Helenínskou v Jihlavě. Cyklostezka, která se začala stavět v dubnu letošního roku, je místo května 2023 otevřená už od listopadu 2022.

Firmě Skanska, a. s., se podařilo dílo dokončit o šest měsíců dřív. Hlavní výhodou nové dopravní stavby je propojení poslední chybějící části cyklostezky vedoucí podél řeky Jihlavy. „Lidé se vyhnou nebezpečné frekventované Polenské ulici a nebudou se muset ani proplétat mezi zaparkovanými auty po okolních ulicích v kopcovitém terénu na Kalvárii,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška.

„Projektová dokumentace se připravovala od roku 2018, původně se mělo začít stavět už v roce 2021, nakonec se ale stavba zahajovala letos v dubnu,“ rekapituluje přípravy stavby cyklostezky Zuzana Koutná z odboru rozvoje města a zároveň chválí velmi dobrou spolupráci se stavební firmou Skanska a také komunikaci se zahrádkáři. „Po prvotních neshodách se komunikace i spolupráce se zahrádkáři velmi zlepšila a jsme rádi, že jsme si vzájemně vycházeli vstříc. Stavební firma navíc odvedla skvělou práci v rekordním čase a v perfektní kvalitě,“ doplnila Zuzana Koutná. 

Úsek u Plastikovu byl posledním chybějícím článkem v jihlavské části cyklotrasy Jihlava-Třebíč-Raabs. Stezka podél řeky Jihlavy od Mlýnské ulice až po lávku v Helenínské ulici měla stát původně 38 milionů korun vč. DPH. „Ač neradi, museli jsme především kvůli nestabilnímu podloží a záporovému pažení zaplatit za dílo víc,“ vysvětlil zastupitelům už červnu tehdejší náměstek primátorky pro rozvoj města a dnešní primátor Petr Ryška. Zastupitelé Jihlavy na vícepráce uvolnili v červnu částku 11,9 milionu korun. Celkově tak město za stavbu zaplatí včetně DPH bezmála 50 milionů korun. Investiční akce je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Celková výše schválené dotace je 33,2 mil. Kč.

  • Facebook
  • Twitter