Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Novoměstskou nemocnici navštívili studenti a učitelé ze zdravotnické fakulty z univerzity z polského Leszna

/
/
/
286 Zobrazení



Co má polské a české zdravotnictví společné a jaké jsou rozdíly v péči a vybavení v nemocnicích a ve vzdělávání zdravotníků? Nejen na tyto otázky přijela do novoměstské nemocnice a žďárské střední a vyšší odborné zdravotnické školy hledat odpovědi delegace z polského Leszna.

„Města Žďár a Leszno podepsala smlouvu o vzájemné spolupráci. V rámci této spolupráce se vytvořilo i partnerství mezi žďárskou střední a vyšší zdravotnickou školou a Univerzitou Jana Ámose Komenského v Leszně. Studenti ze Žďáru už byli v Polsku na stáži a teď přijeli studenti a pedagogové do Žďáru. V rámci této návštěvy stráví i dva dny v novoměstské nemocnici,“ vysvětluje přítomnost studentů z Polska v novoměstském zdravotnickém zařízení Jiří Dokulil, předseda komise mezinárodní a regionální spolupráce města Žďár nad Sázavou.

Polským studentům byla nejprve novoměstská nemocnice představena formou prezentace a následně si prohlédli učebny odloučeného pracoviště žďárské střední a vyšší odborné zdravotnické školy v Novém Městě na Moravě včetně místnosti připomínající historii zdravotnictví. „Systém vzdělávání zdravotních sester je u nás naprosto jiný. Středoškolské vzdělávání v Polsku neexistuje. Pro zdravotní sestry je pouze bakalářské studium na univerzitě,“ odpovídali návštěvníci na dotazy hostitelů.

A poté se už vydali prohlédnout si jednotlivé nemocniční provozy. Společně s českými kolegy si také vyměňovali mnohé zkušenosti. „I my bojujeme s nedostatkem personálu, ale není to zatím nijak tragické. A nemocnici máme podobnou, jako je ta novoměstská,“ konstatovali.

  • Facebook
  • Twitter