Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Noc vědců bude hledat otisky času uvnitř jezuitské koleje v Telči

/
/
/
558 Zobrazení



V pátek 24. září v 17.00 začíná tradiční Noc vědců, která má za cíl popularizovat vědu ve všech jejích podobách. Letošní téma je Čas a hledání jeho otisků uvnitř bývalé jezuitské koleje se bude věnovat společná prezentace telčského pracoviště Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i. a Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči.

Stejně jako v loňském roce, bude i letošní prezentace Masarykovy univerzity probíhat pouze online formou. A stejně jako v loňském roce, ani letos nebude chybět prezentace Univerzitního centra MU v Telči. To, tentokrát společně s telčským pracovištěm ÚTAM AV ČR, připravilo komentovanou video-prohlídku historika a odborníka na stavební materiály Jiřího Bláhy. Spolu s ním budou mít diváci možnost nahlédnout do, ne vždy přístupných, prostor bývalých jezuitských kolejí a objevit v nich stopy plynoucího času.  

Pokud tedy nevíte, jaké stopy zanechává čas uvnitř historických staveb a zajímá vás, jak je lze objevit a zkoumat, či jak se používá laserová vodováha, tak si letošní Noc vědců rozhodně nenechte ujít. Stopy plynoucího času lze totiž nejen dobře vidět, ale pátrání po nich často představuje i zajímavé dobrodružství.

Budovu bývalé jezuitské koleje znám celkem dobře i z jiných projektů. Koneckonců, podobné přednášky jsme společně s kolegy z Univerzitního centra dělali už několikrát. Je to opravdu netradiční a zajímavý prostor, pro podobné aktivity jako stvořený,“ říká historik Jiří Bláha. „Zkusit ale takové povídání přenést tak, aby se z pohledu nadzemní archeologie splnilo zadání tématu, a ještě se vešlo do formátu krátkého naučného videa, to byla opravdu výzva,“ přiznává. 

Noc vědců se koná od roku 2005 a je to celorepubliková akce oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, široké veřejnosti běžně nedostupných. Návštěvníci se během ní mohou volně procházet laboratořemi, přednáškovými místnostmi, vybuchujícími experimenty a jít do hloubky aktuálních témat. Je určena bez rozdílu pro všechny, koho zajímá věda a výzkum.

  • Facebook
  • Twitter