Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nezaměstnanost na Vysočině zůstává na 3,3 %, pomáhají rekvalifikace



V únoru 2024 klesl celkový počet uchazečů o zaměstnání evidovaných na Vysočině o minimálních dvanáct osob na 11 588, počet hlášených volných pracovních míst poklesl na 8 264 a podíl nezaměstnaných osob stagnoval na 3,3 %. Webové stránky www.jsemvkurzu.cz nabízí stovky rekvalifikací a kurzů dostupných pro každého.

K 29. 2. 2024 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Jihlavě celkem 11 588 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o dvanáct osob nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 406 osob. Z tohoto počtu bylo 10 648 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let. Bylo to o 28 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 478 osob.

„Na zaměstnanost v našem kraji má výrazný vliv celoroční sezónnost, a to jak ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví a turismu, tak i v údržbě a úklidech veřejných prostranství a zařízení jednotlivých obcí našeho kraje. V současné době stojíme před začátkem jarních sezonních prací, kde pracovní uplatnění najdou především naši uchazeči s nižším vzděláním. Proto velmi důležitou rolí Úřadu práce v této době je co nejefektivnější pomoc daným uchazečům při hledání uplatnění se na trhu práce, ať už přímým zprostředkováním, tak i možným kariérním poradenstvím či využitím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. A já jsem ráda, že se nám to daří a roste počet uchazečů o zaměstnání, kteří si najdou práci přímo prostřednictvím našeho Úřadu práce,“ komentuje aktuální statistiky nezaměstnanosti Lenka Nováková, ředitelka Krajské pobočky Úřadu práce v Jihlavě.
Upozornila přitom, že na trhu práce na Vysočině chybějí lidem zejména dovednosti v oblasti sociální, administrativní a IT, dále pak i řidičská oprávnění skupiny C, D, E včetně profesní způsobilosti, které jsou velmi žádané jednotlivými zaměstnavateli pro vstup zaměstnance na trh práce. „Člověk se dnes musí vzdělávat průběžně, ve vlastním zájmu kontinuálně získávat nové kompetence, protože se doba rychle mění. Proto všem doporučuji – využívejte možnosti vzdělávání a rekvalifikací, které vám český stát prostřednictvím Úřadu práce ČR poskytuje. Na našem webu jsou stovky různých školení. Jejich nabídku budeme postupně rozšiřovat. Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, můžeme zaplatit rekvalifikace nebo kurz až za 50 000 korun,“ shrnuje ředitelka Lenka Nováková.

V průběhu měsíce února bylo jako nezaměstnaní nově zaevidováno 1 348 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 899 osob méně a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 54 osob více.

Z evidence bylo během sledovaného měsíce vyřazeno celkem 1 360 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Bylo to o 60 osob méně než v předchozím měsíci a o 93 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 131, tj. o dvě osoby méně než v předchozím měsíci a o 34 osob více než ve stejném měsíci minulého roku, 912 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, tj. o 154 více než v předchozím měsíci a o 653 více než ve stejném období minulého roku, 229 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění.

Nezaměstnanost se v únoru zvýšila jen na Pelhřimovsku o 0,1 %. Naopak na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku se o 0,1 % snížila. A konečně na Jihlavsku a Žďársku se její výše proti minulému měsíci nezměnila.
Podíl nezaměstnaných stejný jako republikový průměr, vykázalo na Vysočině jen Třebíčsko. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán na Pelhřimovsku (2,2 %).

Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 29. 2. 2024 stagnoval na 3,3 %. Zároveň podíl nezaměstnaných žen stejně jako podíl nezaměstnaných mužů stagnoval také na 3,3 %.

Ke konci února bylo evidováno na ÚP ČR, Krajské pobočce v Jihlavě, 5 678 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 49,0 %. V evidenci bylo také 1 604 osob se zdravotním postižením, což představovalo 13,8 % z celkového počtu nezaměstnaných.
Ke konci tohoto měsíce bylo evidováno 570 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 11 osob; ve srovnání s únorem 2023 bylo na Krajské pobočce úřadu práce v Jihlavě evidováno o 4 absolventy škol méně. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,9 %.
Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 5 095 uchazečů o zaměstnání, tj. 44,0 % všech uchazečů vedených v evidenci.
Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 29. 02. 2024 stagnoval na hodnotě 3,3 %.

Kraj evidoval k 29. 02. 2024 celkem 8 264 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 128 nižší než v předchozím měsíci a o 620 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadala v průměru 1,4 uchazeče, nejvíce na Žďársku (3,3) a naopak nejméně na Pelhřimovsku (0,5). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 544 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP), na jedno volné pracovní místo připadaly 2,9 OZP. Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 2 579, na jedno volné místo připadaly 0,2 uchazeče této kategorie. Z celkového počtu 8 264 volných pracovních míst bylo 2 826 míst bez příznaku pro cizince. Na dalších 5 438 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) bylo od počátku roku 2024 prostřednictvím příspěvků APZ podpořeno 322 osob, z toho 285 osob bylo zařazeno do rekvalifikačních kurzů.
V měsíci únoru byly primárně uzavírány dohody financované z operačního programu OPZ +. Z dohod financovaných z čistě národních zdrojů lze zmínit podání žádostí na společensky účelná pracovní místa zřízená za účelem provozování SVČ, a to například v oboru zednictví. A dále byla podána jedna nová žádost na zřízení pracovního místa pro OZP a žádost na provozní náklady pracovního místa pro OZP SVČ.

V projektu Věk není překážkou se podařilo umístit uchazeče na pozici prodavači ostatního zboží v prodejnách, úředníci v oblasti správy školství, kultury a zdravotnictví, úředníci v oblasti správy školství, kultury a zdravotnictví, ostatní pomocní a nekvalifikovaní pracovníci ve službách, barmani, uklízeči a pomocníci v hotelech, administrativních, průmyslových objektech nebo všeobecní administrativní pracovníci. V projektu Nová etapa byla vytvořena společensky účelná pracovní místa na pracovní pozice dělníci v oblasti výstavby budov, všeobecní administrativní pracovníci, ostatní uklízeči a pomocníci, číšníci a servírky, účetní všeobecní. Díky projektu Záruky pro mladé vzniklo pracovní místo všeobecní administrativní pracovníci, uklízeči veřejných prostranství, kuchaři (kromě šéfkuchařů), pracovníci přímé obslužné péče v oblasti pobytové péče. A neposlední řadě díky projektu pro zdravotně postižené OZP nastoupili uchazeči na pracovní pozice pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení, pomocní kuchaři nebo zahradníci floristé a květináři, pracovníci odvozu a recyklace odpadů a účetní všeobecní.

  • Facebook
  • Twitter