Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nejen policisté na Vysočině si připomenou Pomněnkový den

/
/
/
626 Zobrazení



Mezinárodní den pohřešovaných dětí, po nichž policisté v České republice každoročně pátrají ve stovkách případů, připadá na sobotu 25. května. Je připomínkou pro všechny rodiče, kterým beze stopy zmizely jejich děti.


„Den je známý také jako Pomněnkový den a do českého povědomí se poprvé zapsal v roce 2004. Ve světě si ho připomínají už od roku 1983, kdy jej jako vzpomínkový označil tehdejší americký prezident Ronald Reagan. Prvotním impulsem k tomuto kroku byl 25. květen 1979, kdy se v americkém New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec. Jeho rodiče už chlapce nikdy neviděli,“ vysvětluje Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině, kteří vyhlásili za posledních pět let celkem 1917 pátrání po pohřešovaných dětech. Z tohoto počtu se jednalo o 1619 dětí, kterým byla nařízena ústavní výchova a tyto děti uprchly ze školských zařízení určených k jejich výkonu nebo se jednalo o žadatele o udělení azylu, kteří opustí v průběhu řízení azylové zařízení.

„Z celkového počtu pak policisté pátrali po 370 dětech mladších patnácti let. Aktuálně hledáme na Vysočině třicet pohřešovaných dětí, ve všech případech se jedná o děti s nařízenou ústavní výchovou. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo nalézt a byly v pořádku. Důvody jejich zmizení byly různé – nejčastěji se jednalo o útěky z domova, kdy se děti snažily řešit nějaké své problémy, s nimiž si nevěděly rady. Většina pátrání skončila šťastně a rodiče se se svými dětmi shledali. Jeden smutný a tragický případ kriminalistům ale dlouho z paměti nevymizí. Jedná se o případ z roku 2013, kdy byla pohřešována šestnáctiletá Petra z Jihlavska. Tato dívka byla nalezena mrtvá. Za její brutální vraždu byli pravomocně odsouzení tři pachatelé,“ dodala Dana Čírtková.

Velice důležitou roli hraje podle informací policistů také komunikace dítěte na sociálních sítích. Proto je důležité, aby měli policisté o ztraceném dítěti co nejpřesnější a hlavně pravdivé a kompletní informace. Jak postupovat v případě, že pohřešujete své dítě, se také může veřejnost dozvědět například na webové stránce www.pomoztemenajit.cz, kde zájemci najdou, jak rady pro děti, tak rady pro rodiče, včetně kontaktů na orgány a organizace, zabývajících se touto problematikou.

„Před několika lety jsme v našem kraji pátrali po nezletilé dívce, která se na svém facebookovém profilu snažila navodit pocit, že chce ukončit svůj život a odešla z domova. Při prvotním kontaktu policistů s rodiči se zdálo, že dívka vyrůstá v harmonické rodině a nemá tedy žádný důvod k útěku. Rozjela se rozsáhlá pátrací akce, do které se zapojil také policejní vrtulník. Policisté ale postupně zjišťovali, že dívka má problémy, že na ni rodiče kladou velice vysoké nároky, které ona sama nedokáže zvládnout. Dívku se podařilo druhý den vypátrat a byla v pořádku. Toto pátrání bylo vyhlášeno v režimu dítě v ohrožení.

V roce 2016 jsme přijali oznámení o pohřešování třináctiletého chlapce. V odpoledních hodinách odešel z domu pro neshody s otcem a bratrem. Jednalo se o dítě léčené a medikované pro psychické problémy. Rozjela se rozsáhlá pátrací akce, do které byly nasazeny desítky policistů, a také policejní vrtulník. Chlapce se podařilo vypátrat na základě poznatku veřejnosti v sousední vesnici u kamaráda. S ohledem na zdravotní stav dítěte bylo pátrání vyhlášeno ihned jako dítě v ohrožení.

Loni jsme vyhlašovali pátrání po čtrnáctileté dívce. Rodiče oznámili její opakovaný útěk z domova. Motivem měl být zřejmě neúspěch ve škole. Následně jsme zjistili, že dívka navazuje kontakty přes sociální síť Facebook a sjednává si fyzické schůzky. S ohledem na zjištěné skutečnosti bylo pátrání změněno na pátrání po dítěti v ohrožení . Rozjelo se rozsáhlé pátrání s využitím mezinárodní policejní spolupráce, kdy jsme zjistili, že dívka navázala kontakt s nezletilou osobou ze sousedního státu, která byla v té době též v mezinárodním pátrání, jako pohřešované dítě. Dále bylo zjištěno, že tyto děti nevylučují společné sebepoškozování, případně pokus o sebevraždu. Obě děti byly úspěšně vypátrány na území kraje Vysočina v horizontu dvou dnů. K tomuto případu je nutné dodat, že k vypátrání mohlo dojít obratem, kdyby dospělí „kamarádi“ pohřešovaného dítěte policii nezapírali informace, kterými v té době disponovali,“ uzavřela tisková mluvčí.

  • Facebook
  • Twitter