Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nakladatel a spisovatel Jiří Padevět: Když píšu, dívám se do mapy

/
/
/
3637 Zobrazení



Jiří Padevět představil v Havlíčkově Brodě na Podzimním knižním veletrhu svou sbírku krátkých próz Ostny a oprátky. Představuje osudy obyčejných lidí, v nichž se odrážejí české dějiny 20. století. Povídky jsou fiktivní. „Vycházejí ale vždy z možnosti dané historické události,“ řekl Padevět.

Jiří Padevět po autorském čtení popsal dva způsoby vzniku povídek. Inspirací mu může být událost, kterou se autor zrovna zabývá, nebo vznikají povídky přímo na daném místě. „Pro mě – jako bývalého zeměměřiče – je místo důležité. Když píšu, dívám se do mapy,“ řekl autor.

Texty ze sbírky Ostny a oprátky byly nejprve uveřejněny jako facebookové statusy. „Facebook je médium vyžadující stručnost, a proto mi jejich tvorba trvala kolem patnácti minut,“ popsal Padevět. Autor promluvil i o častých motivech knihy. „V povídkách se často kouří. Jsem odnaučený kuřák a tohle je moje kompenzace,“ směje se autor.

Nakladatel během diskuze s návštěvníky mluvil i o letošních oslavách výročí republiky. „Určitě je co oslavovat. Máme demokracii, i když se jí snaží někdo osekat. Kromě oslav bychom si však měli také připomínat temné události našich dějin.“ Podle Padevěta bychom se ale měli zdržet soudů, protože víme, jak dějiny dopadly.

Jiří Padevět pracoval jako knihkupec. V současné době je ředitelem nakladatelství Academia. Věnuje se převážně protektorátní a poválečné historii.

Text: Nikola Stupková 
Foto: Karolína Sedláčková

  • Facebook
  • Twitter