Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na záchytné stanici v Jihlavě přibývá agresivních lidí se sklony k sebevraždě

/
/
/
565 Zobrazení



Jediná protialkoholní záchytná stanice (PZS) na Vysočině eviduje v posledních týdnech stále více agresivních pacientů. Přibývá také těch, kteří mají sebevražedné sklony.

Agresivitu zachycených osob zaznamenali na protialkoholní záchytné stanici v Jihlavě už během covidové pandemie. „Když byly zavřené restaurace, lidé začali více pít doma, přibylo domácích konfliktů a tito lidé častěji končili u nás,“ vysvětluje Lukáš Černý a dává aktuální příběh z předchozího týdne. „Skončil u nás muž, který napadl svoji přítelkyni. Byl agresivní i v poutech, které se mu zaklínily a na odpoutání museli přijet pomoci hasiči. Nakonec nám ještě v noci rozkousal matraci.“

Počty klientů Protialkoholní stanice v Jihlavě od roku 2004


Stále platí, že nejčastěji končí na protialkoholní záchytné stanici muži a to z 88 %: „I tady jsme ale zaznamenali v uplynulých dvou letech změnu, žen nám přibylo,“ dodává Lukáš Černý. V uplynulém měsíci také zaznamenali více sebevražedných sklonů. „Mám pocit, že sklízíme plody covidu,“ obává se vedoucí stanice Lukáš Černý.

Protialkoholní stanice v Jihlavě


Noc na PZS stojí čtyři tisíce korun. Aktuálně je 62 % částek dlužných a to konkrétně 10,4 milionu korun. Dlužník rekordman by měl zaplatit 290 tisíc korun. Stanice spadající pod jihlavskou nemocnici přijme ročně zhruba 1200 lidí. Ti, kteří tam skončí, musí být nejenom pod vlivem alkoholu, ale také ohrožovat svůj život a zdraví nebo být agresivní k sobě či okolí.

  • Facebook
  • Twitter