Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na Vysočině někdo otrávil dva orly mořské. Jeden byl v čase nálezu ještě živý

/
/
/
1007 Zobrazení



První letošní případy cílené otravy dravců řeší tento týden Česká společnost ornitologická (ČSO). Na dvou místech na Vysočině traviči otrávili dva orly mořské a jednu káni lesní, přičemž jeden z orlů byl nalezen ještě živý a byl převezen do záchranné stanice.

Na vině je zřejmě opět zakázaný nervový jed karbofuran. Psovodka ČSO se speciálně vycvičenými psy bude oblast prohledávat ještě i příští týden, aby našla případné další oběti a návnady a předala je policii. Ornitologové apelují na veřejnost, aby se s případnými informacemi o trávení a pokládání otrávených návnad obracela na policii.

Otrávená káně lesní nalezená nedaleko orla mořského u Osové Bítýšky, foto: Klára Hlubocká

K Osové Bítýšce psovodka ČSO Klára Hlubocká vyjela k případu otráveného orla mořského, jehož nález nahlásil myslivec. „Pravděpodobně jde o orla z nového páru, který tu nedávno dohledal ornitolog Tomáš Kněžíček. Druhého orla, zřejmě jeho partnera, jsem během terénní prohlídky pozorovala v okolí. V terénu jsme pak dohledali ještě otrávenou káni lesní,“ říká Klára Hlubocká.

Dospělý orel mořský nalezený u Benátek u Ždírce nad Doubravou, při nálezu byl ještě živý,
foto: Petr Mückstein

Kláře Hlubocké mezitím zavolal Petr Mückstein ze správy CHKO Žďárské vrchy, aby ohlásil nález dalšího orla mořského, taktéž na Vysočině, ale tentokrát u Benátek u Ždírce nad Doubravou. „Tento orel byl v čase nálezu ještě živý. Telefonicky jsem dávala instrukce, jak postupovat a pokusit se orla zachránit. Převezli ho do záchranné stanice, kde se pokoušejí mu zachránit život,“ dodává Klára Hlubocká.

Psovodka Klára Hlubocká musela pátrání ukončit kvůli tmě, foto: Klára Hlubocká

Umírají v bolestech za plného vědomí
Karbofuran, který traviči dravců nejčastěji používají, hned po požití ochromí nervovou soustavu. Zvířata umírají za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemohou dýchat, roztahují křídla a zatínají pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení. Karbofuran je pro přílišnou jedovatost od roku 2008 v Evropské unii zakázaný. Dříve se používal v zemědělství. Dnes je zakázané ho i jen mít doma. Přesto u nás existují zásoby.

Klára Hlubocká na místo druhého případu přijela kolem 16.00 a před setměním stihla se psy projít jen část terénu. „Hledání otráveních zvířat a návnad by bylo potmě příliš riskantní. Místo proto prohledáme ještě v pondělí,“ doplňuje Klára Hlubocká.

Pes Viky a fena Irbis společně s psovodkou Klárou Hlubockou tvoří psí jednotku ČSO. Umí v terénu vyhledávat otrávené návnady a jejich zvířecí oběti. Jsou jediní s touto specializací v Česku, foto: Jitka Erbenová

Případy si převzala kriminální policie. Za loňský rok ČSO zaznamenala 25 otrávených dravců. Od roku 2017, kdy existuje psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii na 150 případů, jejichž obětmi se stalo přes 500 zvířat. Za trávení divoce žijících ptáků byli v Česku pravomocně odsouzeni dva lidé. V roce 2021 soud vyměřil rybníkáři ze Strakonicka podmíněný trest 2,5 roku odnětí svobody s odkladem na 3,5 roku za otrávení orlů mořských a krkavců velkých karbofuranem v roce 2019. V roce 2022 byl odsouzen chovatel drůbeže a holubů a myslivec z Břeclavska na tři roky podmíněně s odkladem na tři roky za otrávení dvou luňáků červených a dalších živočichů karbofuranem v roce 2021.

Reálný počet otrav je vyšší než případy zaznamenané ČSO. „Na celou republiku máme pouze jednu psovodku. Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením. Pokud k trávení dojde v našem okolí a máme informace, které by mohly k usvědčení traviče pomoci, podejme svědectví. A pomoct lze také jasným postojem v rodině i mezi přáteli, že trávení je naprosto neakceptovatelné. Nejbližší rodina a přátelé traviče totiž často o jeho počínání vědí. V takovém případě zkrátka není možné trávení jen tiše tolerovat,“ upozorňuje Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO.

Psovodka Klára Hlubocká v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech s Chesapeake Bay retrívry – psem Vikym a fenou Irbis. Jsou speciálně vycvičení, aby nález psovodce pouze označili a nijak se u něj nezdržovali, aby jim nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů. Hlubocká je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí. Úzce spolupracuje s policií.

Příručka Ptačí kriminalita volně ke stažení
Co dělat v terénu při podezření na trávení, zástřel, nelegální past… je podtitul nové příručky o ptačí kriminalitě. Příručka je určena všem milovníkům přírody, ornitologům, ale i lidem, kteří do přírody chodí za jiným účelem. S otráveným nebo zastřeleným dravcem se může setkat kdokoli, od pejskařů po skautské oddíly. Při své práci ji mohou využívat orgány činné v trestním řízení i pracovníci státní ochrany přírody nebo záchranných stanic.

  • Facebook
  • Twitter